Chcesz wiedzieć więcej na temat nietolerancji pokarmowych?
MAMY COŚ DLA CIEBIE!
Kurs internetowy „Nietolerancje pokarmowe – diagnostyka i prowadzenie pacjenta”

Dołącz do grona kursantów i otrzymaj ZA DARMO e-booka pt.: „Nietolerancje pokarmowe IgG-zależne. By żywność przestała być „trucizną”, a zaczęła być lekarstwem”.

Zaznacz stronę

Sprawdź, gdzie zrobisz badanie

ABC nietolerancji pokarmowych IgG-zależnych

Jeżeli masz za sobą wiele wizyt u specjalistów, ale pomimo przeprowadzonej diagnostyki lekarzom nie udało się powiązać występujących u Ciebie objawów z żadną chorobą, być może przyczyną Twoich przewlekłych dolegliwości jest nadwrażliwość pokarmowa. Pewne składniki jadłospisu mogą nam szkodzić, co prowadzi do wyzwalania w organizmie mechanizmów patogenetycznych, które manifestują się określonymi objawami chorobowymi.

Skąd się biorą nietolerancje pokarmowe IgG-zależne

W 2008 r. Europejska Akademia ds. Alergologii i Immunologii Klinicznej (ang. European Academy of Allergy and Clinical Immunology – EAACI) wprowadziła ujednolicone nazewnictwo wszystkich reakcji na spożywane pokarmy:

Nadwrażliwości pokarmowe IgG-zależne, zwyczajowo nazywane nietolerancjami pokarmowymi lub nietolerancjami pokarmowymi IgG-zależnymi (terminy te są powszechnie stosowane w literaturze), nie są łatwe do zdiagnozowania. Trudności w diagnostyce wynikają głównie z tego, że ich symptomy pojawiają się w różnym czasie, bardzo często nawet po kilku dniach od spożycia nietolerowanego pokarmu. W związku z tym pacjentom trudno jest powiązać dokuczliwe dolegliwości z danym produktem spożywczym. Nie są też w stanie określić, które artykuły wywołują niepokojące objawy. Pierwotną przyczyną nieprawidłowych reakcji na niektóre składniki diety jest proces zapalny toczący się w jelitach. Jeżeli trwa on zbyt długo, zwiększa się przepuszczalność jelit i powstaje tzw. zespół nieszczelnego jelita (zespół cieknącego jelita).

Objawy nietolerancji pokarmowych

Konsekwencją wzrostu przepuszczalności jelit jest przenikanie zbyt dużych, nie do końca strawionych składników pokarmowych przez ścianę jelita. W odpowiedzi na obecność we krwi białek pokarmowych następuje aktywacja układu immunologicznego. Wytwarzane przeciwciała klasy IgG przeciwko alergenom pokarmowym łączą się w kompleksy immunologiczne, które w normalnych warunkach są usuwane z organizmu. Jednak gdy jest ich zbyt dużo, mogą się odkładać w różnych narządach, wywołując miejscowe stany zapalne. Do najczęstszych objawów nietolerancji pokarmowych należą dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak ból brzucha czy wzdęcia, które często współwystępują z objawami ze strony układu nerwowego, np. migrenami, zmęczeniem czy depresją, ale mogą dotyczyć także układu ruchu (przewlekłe bóle stawów, dna moczanowa), skóry (trądzik, wysypki, atopowe zapalenie skóry) i układu hormonalnego (cukrzyca, zatrzymanie wody w organizmie).

Diagnostyka nietolerancji pokarmowych

Badania nietolerancji pokarmowych polegają na oznaczeniu całkowitego poziomu przeciwciał klasy IgG przeciwko alergenom pokarmowym. Materiałem do badań jest surowica, którą uzyskuje się z krwi pobranej z żyły ze zgięcia łokciowego. Na rynku dostępne są testy do użytku domowego oraz badania laboratoryjne. Aby mieć pewność, że badanie jest wiarygodne i rzetelne, należy wybrać to wykonywane w laboratorium, np. wysokiej jakości test EUROLINE-FOOD.

Test EUROLINE-FOOD:

  • możesz wykonać w laboratorium (w wyszukiwarce na stronie: https://eurolinefood.pl/ znajdziesz laboratorium położone najbliżej Twojego miejsca zamieszkania), co gwarantuje profesjonalne wykonanie badania i wiarygodny wynik wydany przez wyszkolony personel medyczny
  • możesz wykonać w dowolnym momencie i nie musisz być na czczo
  • wskazuje całkowity poziom przeciwciał klasy IgG, skierowanych przeciw składnikom pokarmowym
  • zawiera tylko pojedyncze alergeny pokarmowe (bez mieszanek pokarmowych)
  • posiada certyfikat CE-IVD.

Dostępne są dwa panele badań:

  • panel podstawowy, który obejmuje 108 produktów spożywczych
  • panel rozszerzony, który obejmuje 216 produktów spożywczych.

Im szerszy panel, tym bardziej dokładna i kompleksowa diagnostyka. Oba wskazują nie tylko produkty, które powinno się wyeliminować, ale także artykuły tolerowane, co pozwala na optymalny dobór zamienników podczas stosowania diety eliminacyjnej

Leczenie nietolerancji pokarmowych

Leczenie nietolerancji pokarmowych IgG-zależnych polega na wyeliminowaniu z jadłospisu produktów, które według testu laboratoryjnego nie są tolerowane przez organizm. Wyniki należy zawsze interpretować w korelacji z występującymi objawami. Dieta eliminacyjna ma na celu wyciszenie stanu zapalnego w jelitach. Minimalny czas jej trwania to 3 miesiące, ale zaleca się stosowanie diety przez 6 lub nawet 12 miesięcy, a następnie powolne wracanie do produktów początkowo wyeliminowanych przy jednoczesnym obserwowaniu reakcji organizmu. Dietę eliminacyjną najlepiej połączyć z dietą rotacyjną, która polega na spożywaniu produktu tolerowanego raz na 3–4 dni, aby uniknąć wtórnej nietolerancji na artykuł pierwotnie tolerowany. Rotacja wymusza wprowadzenie nowych produktów spożywczych do diety, a tym samym pozwala na jej urozmaicenie.

Znane są wyniki badań, w których wykazano korzyści ze stosowania diety eliminacyjnej, wdrożonej na podstawie testów na nietolerancje pokarmowe IgG-zależne. Dane wskazują, że odpowiednie leczenie może prowadzić do poprawy samopoczucia i trwałej odpowiedzi klinicznej.

Źródła:

Wasilewska E. et al., Immunologiczna nadwrażliwość na pokarm. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2016; 152-161.

Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć więcej o testach na nietolerancje pokarmowe?
Chętnie odpowiem na Twoje pytania.
*Twój numer telefonu nie będzie wykorzystywany w celach marketingowych
Dziękuję za zgłoszenie
i do usłyszenia wkrótce :)