Co jeszcze chciałbyś wiedzieć na temat
nietolerancji pokarmowych IgG-zależnych?
Zaproponuj swój temat
Dziękujemy za Twoją propozycję!
Dołącz do nas i bądź zawsze na bieżąco
Zaznacz stronę

Sprawdź, gdzie zrobisz badanie

Rodzaje nadwrażliwości na pokarmy – czym się różnią?

Wydaje się, że alergie i nietolerancje są powszechnie mylone. To nie do końca prawda, gdyż powiedzieć: „Mam alergię”, jeśli ma się nietolerancję pokarmową, i odwrotnie, to po prostu duże uproszczenie. Skąd wynika to przeplatanie się terminów? Zarówno nietolerancje, jak i alergie należą do tej samej grupy dolegliwości, nazywanych nadwrażliwościami na pokarmy, czyli nadmierną i niewspółmierną do zjedzonej porcji reakcją organizmu na pokarm. Europejska Akademia ds. Alergologii i Immunologii Klinicznej (ang. European Academy of Allergy and Clinical Immunology, EAACI) przygotowała w 2001 roku wytyczne, jak powinno się nazywać poszczególne jednostki związane z nadwrażliwościami pokarmowymi. Zgodnie z tym stanowiskiem, jeżeli w rozwój reakcji jest zaangażowany układ immunologiczny, to takie nadwrażliwości nazywamy alergiami.

Alergie

Alergie IgE-zależne to inaczej alergie klasyczne. Najczęściej uczula tzw. wielka ósemka alergenów, do której zaliczamy: pszenicę, soję, mleko krowie, jajka, ryby, skorupiaki i owoce morza, orzechy (laskowe, włoskie, brazylijskie, migdały) oraz orzeszki ziemne. Oprócz pokarmów uczulać może pyłek traw i drzew, sierść zwierząt i roztocze kurzu domowego. Objawy alergii bardzo często są do siebie podobne niezależnie od przyczyny. Należą do nich:

  • wysypka,
  • pokrzywka,
  • swędzenie,
  • astma,
  • zespół alergii jamy ustnej (obrzęk i świąd w obrębie jamy ustnej),
  • biegunka,
  • wymioty.

Mimo tych samych objawów prawidłowa identyfikacja przyczyny nie jest trudna z powodu bardzo szybkiej reakcji organizmu na kontakt z alergenem – zazwyczaj następuje po 10–20 minutach.

Nietolerancja białka – przyczyny, objawy – Euroline Food

Według naukowców nietolerancje pokarmowe mogą dotyczyć nawet 45% osób w populacji. Jedną ze składowych może być nietolerancja białka. Nietolerancje są spowodowane wieloma czynnikami, m.in. zbyt dużym zanieczyszczeniem środowiska, spożyciem nadmiernie przetworzonej żywności, czy zbyt dużą higiena. To z ich powodu dochodzi do przewlekłego stanu zapalnego w naszym organizmie. Stan zapalny powoduje zmiany w przepuszczalności jelit, co z kolei skutkuje przechodzeniem zbyt dużych cząstek pokarmów do naszego układu krwionośnego, co ostatecznie może objawiać się dolegliwościami.

Nietolerancja białka

Testy Euroline-Food mają w swoim składzie wiele pozycji, dzięki którym wykrywa się nieprawidłową reakcję na białka. Najczęściej u pacjentów notuje się nietolerancję na białka mleka krowiego, na białko i żółtko jaja kurzego, a także białka mięsa zwierząt i ryb, a także orzechów i nasion roślin strączkowych.

Nietolerancja białka – objawy

Nietolerancja białka może objawiać się na wiele sposobów. Najwięcej symptomów możemy się spodziewać ze strony układu pokarmowego. Będzie to wszelkiego rodzaju dyskomfort gastryczny, bóle brzucha, przelewania, nadmierne gazy, a także dobowe wahania wagi. U wielu osób notuje się z kolei uporczywe migreny. Do innych objawów zaliczymy dolegliwości ze strony stawów lub problemy skórne, np. wysypki. Więcej o objawach można przeczytać tutaj i tutaj. Wdrożenie zaleceń diety eliminacyjnej na podstawie wyników badania Euroline-Food spowodowało u nich poprawę.

Nietolerancje pokarmowe

Jeżeli jednak nieprawidłowa reakcja na pokarm wynika z innej przyczyny niż mechanizmy immunologiczne, np. z braku enzymu, to nazywamy ją nietolerancją. Klasycznym przykładem jest nietolerancja laktozy, która wynika z braku lub niewydolności enzymu trawiącego cukier mleczny, czyli laktazy. Objawia się dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, takimi jak biegunki, nadmierne gazy czy wzdęcia. Występowanie symptomów często zależy od dawki – wypicie kilku łyżek mleka zazwyczaj nie daje przykrych objawów, ale cała szklanka wypita duszkiem już tak. Rzadko dotyczy to dzieci, z reguły nietolerancja pojawia się w wieku dorosłym. Częstość występowania pierwotnej nietolerancji na mleko jest różna w różnych częściach świata, w Polsce problem dotyczy co 3 osobę.

Czy to wszystko, co musimy wiedzieć o alergiach i nietolerancjach?

Jest jeszcze jedna grupa schorzeń, które choć teoretycznie należą do alergii, bo angażują układ odpornościowy, to potocznie zwane są nietolerancjami pokarmowymi. Z tego powodu powstaje niemałe zamieszanie. Poprawnie powinniśmy nazywać je alergiami IgG-zależnymi. Są one najtrudniejsze do zdiagnozowania, ponieważ niełatwo skorelować objawy ze spożywanym pokarmem. Nie występują one od razu po kontakcie z pożywieniem – czas pojawienia się symptomów jest różny. Najczęściej dotyczą one układu pokarmowego, ale ich zasięg może być szerszy. Zaliczamy do nich niewyjaśnione bóle brzucha, biegunki, gazy, przelewania i dyskomfort gastryczny. Chorzy mogą skarżyć się także na uporczywe migreny, niewyjaśnione bóle brzucha, bóle stawów, a nawet depresję. Rozwiązaniem jest dieta eliminacyjna, czyli czasowe wyeliminowanie z jadłospisu produktów, których wywołują przykre objawy.

Skąd biorą się nietolerancje?

U ich podłoża leży przewlekły stan zapalny, toczący się w jelicie, który jest przyczyną tzw. syndromu nieszczelnego jelita (ang. leaky gut syndrome). Polega on na przenikaniu do krwiobiegu zbyt dużych, nie do końca strawionych cząsteczek pokarmu, co aktywuje układ odpornościowy, a powstałe kompleksy immunologiczne odkładają się w różnych narządach, powodując różne, zazwyczaj niezwiązane ze sobą objawy. Stosując się do diety eliminacyjnej, wyciszamy stan zapalny toczący się w naszym organizmie.

Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć więcej o testach na nietolerancje pokarmowe?
Chętnie odpowiem na Twoje pytania.
*Twój numer telefonu nie będzie wykorzystywany w celach marketingowych
Dziękuję za zgłoszenie
i do usłyszenia wkrótce :)