Sprawdź, gdzie zrobisz badanie

Alergia na białka mleka krowiego

Najczęstszym rodzajem alergii u dzieci jest alergia na białka mleko krowiego. Objawów alergii po spożyciu mleka doświadcza ok. 8% niemowląt po 6 miesiąca życia. Na szczęście, większość dzieci wyrasta z tej alergii w wieku przedszkolnym lub wczesnoszkolnym. Obecnie przyjmuje się, że alergie na mleko dotyczy ok. 2% dorosłych.

Nietolerancja kazeiny

Nietolerancja kazeiny to najcięższa postać alergii na białka mleka krowiego. Dzieje się tak dlatego, iż białko to należy do tzw. białek termostabilnych, czyli gotowanie nawet w wysokiej temperaturze nie znosi jego właściwości alergizujących. W praktyce oznacza to, że wypicie mleka pod jakąkolwiek postacią skutkuje ukazaniem się objawów alergii. Nietolerancja kazeiny będzie manifestować się objawami zarówno przy spożyciu świeżego, jak i gotowanego mleka oraz mleka wykorzystanego np. w wypiekach.

Alergie na mleko

Alergie na mleko mogą objawiać się w różny sposób. Objawy mogą dotyczyć układu pokarmowego i ukazywać się w postaci biegunek, zaparć, wymiotów, wzdęć i bóli brzucha; układu oddechowego: tutaj wymienić można kichanie, katar, kaszel, przewlekła chrypka, zapalenie gardła, krtani, ucha środkowego, zaburzenia oddychania. Często także ukazują się w postaci problemów skórnych: jako pokrzywka, wysypka, swędzenie, atopowe zapalenie skóry.

Oprócz kazeiny wymienić można także kilka innych białek odpowiedzialnych za powstanie objawów alergii. Na szczęście osoby uczulone tylko i wyłącznie na białka serwatki będą odczuwać objawy tylko po spożyciu mleka świeżego. Ich alergia na białka mleka krowiego będzie miała najprawdopodobniej lżejszą postać niż u osób uczulonych na kazeinę. Do białek serwatkowych zaliczymy m.in.: laktoferynę, surowiczą albuminę wołową, beta-laktoglobulinę i alfa-laktoalbuminę. U takich osób prawdopodobna jest tolerancja mleka gotowanego i produktów mlecznych poddanych obróbce cieplnej  (ser Cheddar, jogurt, śmietana, masło). Oznacza to, że u tych osób produkty te nie będą wywoływać objawów.  Ciekawostką jest, że dzieci uczulone jedynie na białka serwatkowe znacznie szybciej nabierają tolerancji na mleko w porównaniu z dziećmi uczulonymi na kazeinę.

Źródło zdjęcia:Designed by Freepik

 

Zapisz się na newsletter