
Błędy żywieniowe w czasie pandemii – jak wspomóc swoją odporność? [wywiad]
Na początku pandemii COVID-19 ludzie masowo ruszyli do sklepów, obawiając się, że zostaną wkrótce zamknięte. Wiele osób mroziło chleb i gromadziło zapasy makaronów, kasz, ryżu oraz jedzenia w puszkach i słoikach, np. pasztetów i dżemów. Spora część zgromadzonych produktów zawiera duże ilości cukru, który przyczynia się do osłabienia naszej odporności. W okresie zwiększonego ryzyka zachorowania należy zadbać przede wszystkim o obecność w naszej diecie warzyw, w mniejszym stopniu owoców (z uwagi na dużą zawartość cukru) oraz o właściwe nawodnienie organizmu.
O tym, jakie błędy żywieniowe mogą obniżyć naszą odporność, a jakie produkty powinniśmy spożywać częściej, opowiada Pan dr Michał Mularczyk – internista, dietetyk, kardiolog interwencyjny. Doktor Mularczyk wyjaśnia również, czym są choroby współistniejące, które zwiększają ryzyko ciężkiego przebiegu zakażeń nowym koronawirusem.
Całą rozmowę możecie przeczytać na blogu EUROIMMUN – https://euroimmun.pl/blog/choroby-wspolistniejace-w-covid-19-i-dieta-wzmacniajaca-odpornosc/
Z wywiadu dowiecie się:
- Czym są choroby współistniejące w przypadku zakażeń nowym koronawirusem?
- Czy osoby bez chorób współistniejących częściej przechodzą zakażenie bezobjawowo?
- Jakie środki ochronne powinni stosować pacjenci z grup ryzyka ciężkiego przebiegu COVID-19, aby uniknąć zakażenia?
- Czy warto, aby przyjmowali leki przeciwwirusowe i przeciwgorączkowe, jeśli mieli kontakt z osobami o nieznanym statusie immunologicznym?
- Czy istnieje dieta wzmacniająca odporność?
- Jakie produkty powinniśmy wykluczyć z diety, a jakie spożywać częściej?
- Czy żywność przyniesiona z marketu może być źródłem transmisji wirusa?
- W jaki sposób należy przechowywać jedzenie?
Odpowiedzi na pytania na temat chorób współistniejących w COVID-19 i diety wzmacniającej odporność zostały również przedstawione na kanale wideo EUROIMMUN POLSKA. Zachęcamy do oglądania i subskrypcji kanału.