![Błędy żywieniowe w czasie pandemii – jak wspomóc swoją odporność? [wywiad]](https://eurolinefood.pl/wp-content/uploads/2020/06/blog-ELF_Mularczyk-1080x462.jpg)
Błędy żywieniowe w czasie pandemii – jak wspomóc swoją odporność? [wywiad]
Błędy żywieniowe w czasie pandemii – jak wspomóc swoją odporność? [wywiad] Na początku pandemii COVID-19 ludzie masowo ruszyli do sklepów, obawiając się, że zostaną wkrótce zamknięte. Wiele osób mroziło chleb i gromadziło zapasy makaronów, kasz, ryżu oraz jedzenia w...
czytaj dalej
Wodorowy test oddechowy jako narzędzie diagnostyczne
Wodorowy test oddechowy jako narzędzie diagnostyczne Wodorowy test oddechowy (WTO, ang. hydrogen breath test, HBT) to powszechnie stosowany w praktyce klinicznej, bezpieczny i nieinwazyjny test diagnostyczny. Najczęściej wykorzystywany jest do potwierdzenia...
czytaj dalej![Czy alergicy są bardziej narażeni na koronawirusa? [wywiad]](https://eurolinefood.pl/wp-content/uploads/2020/05/blog-ELF_Kuna-1080x462.jpg)
Czy alergicy są bardziej narażeni na koronawirusa? [wywiad]
Czy alergicy są bardziej narażeni na koronawirusa? [wywiad] Pierwszy przypadek zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2 został wykryty w grudniu 2019 roku w miejscowości Wuhan w Chinach. Od czasu ogłoszenia przez Światową Organizację Zdrowia pandemii COVID-19 trwają...
czytaj dalej
Czy koronawirus SARS-CoV-2 może przenosić się poprzez żywność
Czy koronawirus SARS-CoV-2 może przenosić się poprzez żywność Wiedza na temat COVID-19 jest ograniczona. Wiele ośrodków badawczych na całym świecie wciąż pracuje nad szczegółowym poznaniem koronawirusa SARS-CoV-2 i odpowiedzi układu odpornościowego na zakażenie tym...
czytaj dalej
Jakie badania należy wykonać przed pierwszą wizytą u dietetyka
Jakie badania należy wykonać przed pierwszą wizytą u dietetyka Przed pierwszą wizytą u dietetyka warto się dobrze przygotować. Należy przemyśleć, czego tak naprawdę oczekujemy od współpracy ze specjalistą. Czy jesteśmy świadomi, że ma on za zadanie pokierować nami?...
czytaj dalej
Wpływ nietolerancji pokarmowych IgG-zależnych na przebieg atopowego zapalenia skóry
Wpływ nietolerancji pokarmowych IgG-zależnych na przebieg atopowego zapalenia skóry Objawy nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych, tzw. nietolerancji pokarmowych IgG-zależnych, mogą manifestować się ze strony różnych układów. Najczęściej dominują dolegliwości, które...
czytaj dalej
Indeks glikemiczny a ładunek glikemiczny – sprawdź, czy dobrze rozumiesz te pojęcia
Indeks glikemiczny a ładunek glikemiczny – sprawdź, czy dobrze rozumiesz te pojęcia Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny to pojęcia z zakresu dietetyki. Wskaźniki te często pojawiają się w jadłospisach i są tematem porad żywieniowych w telewizji śniadaniowej....
czytaj dalej
Złote mleko jako wsparcie układu odpornościowego
Złote mleko jako wsparcie układu odpornościowego W kontekście walki z infekcjami i przeziębieniami często wymieniane jest złote mleko. Podaje się, że słynne golden milk działa wzmacniająco, przeciwzapalnie i antynowotworowo, poprawia nastrój oraz wspiera układ...
czytaj dalej
7 produktów wzmacniających odporność – jak zadbać o siebie w czasie pandemii
7 produktów wzmacniających odporność – jak zadbać o siebie w czasie pandemii Na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego wpływa zbilansowana dieta. W niektórych produktach spożywczych zawarte są substancje bioaktywne o działaniu stymulującym odporność....
czytaj dalej
Dieta wzmacniająca odporność – czy może pomóc w walce z koronawirusem
Dieta wzmacniająca odporność – czy może pomóc w walce z koronawirusem Na początku 2020 r. zidentyfikowano nowy szczep koronawirusa: SARS-CoV-2, wywołujący chorobę COVID-19 (ang. coronavirus disease 2019). 11 marca 2020 r. Międzynarodowa Organizacja Zdrowia (WHO)...
czytaj dalej