Co jeszcze chciałbyś wiedzieć na temat
nietolerancji pokarmowych IgG-zależnych?
Zaproponuj swój temat
Dziękujemy za Twoją propozycję!
Dołącz do nas i bądź zawsze na bieżąco
Zaznacz stronę

Sprawdź, gdzie zrobisz badanie

Błonnik pokarmowy – właściwości

Błonnik pokarmowy (inaczej zwany włóknem pokarmowym) to niejednorodne substancje, które łączy oporność na działanie enzymów trawiennych. Ma on dobroczynny wpływ na trawienie i funkcjonowanie jelit. Zgodnie z zaleceniami WHO dzienna dawka błonnika powinna oscylować w okolicach 40 g.

Błonnik to głównie węglowodany. Wymienić tu można celulozę, hemicelulozę, pektyny i beta-glukany, a także ligninę, śluzy roślinne, agar i woski. Włókno pokarmowe dostarczane jest do organizmu wraz z produktami roślinnymi, a także dzięki przemysłowemu wytworzeniu skrobi opornej (powstaje w czasie ogrzewania skrobi bez użycia wody, czyli np. przy produkcji płatków).

Funkcje błonnika

Działanie błonnika jest różne w zależności od zdolności rozpuszczenia się w wodzie, a jednocześnie bez dostatecznej jej ilości nie może on spełniać swych funkcji.

Frakcje nierozpuszczalne w wodzie

Dobry wpływ błonnika nierozpuszczalnego w wodzie można odczuć już na początku drogi trawienia, czyli w jamie ustnej, gdzie pobudza on żucie, przez co zwiększa wydzielanie śliny, co z kolei działa ochronnie na zęby. W żołądku buforuje kwas solny i wiąże jego nadmiar, a także wpływa na wydzielanie gastryny i wzmaga produkcję soków trawiennych. W jelicie cienkim zwiększa objętość treści pokarmowej poprzez wiązanie wody, a także pobudza jego ukrwienie. Drażni mechanicznie ściany jelita grubego, przez co wpływa na jego perystaltykę. Jest nieoceniony w procesie odchudzania, ponieważ daje uczucie sytości. Chroni także przed zaparciami i żylakami odbytu. Zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego, ponieważ skraca czas przechodzenia mas kałowych, co powoduje, że kontakt jelita z toksynami jest dużo krótszy. Nie bez znaczenia jest też zwiększanie objętości stolca, dzięki czemu stężenie tych niebezpiecznych substancji jest obniżone.

Znajdziemy go przede wszystkim w produktach zbożowych. Największą zawartością błonnika charakteryzują się otręby pszenne, które są też najbardziej aktywnym produktem, jeśli chodzi o ilość wiązanej wody, bo 1 g otrąb wiąże aż 4,5 g wody.

Frakcje rozpuszczalne w wodzie

Mają one odmienne, ale także bardzo cenne właściwości. Ten rodzaj błonnika jest rozkładany przez bakterie obecne w jelicie grubym, dzięki czemu stanowi dla nich pożywkę. Skutecznie zwalcza biegunkę, ponieważ tworzy lepkie żele, przez co zwiększa gęstość treści pokarmowej. Wychwytuje toksyczne związki, takie jak jony metali ciężkich, i działa odtruwająco. Poprzez obniżenie stężenia cholesterolu i wiązanie kwasów żółciowych reguluje gospodarkę lipidami i węglowodanami. Powoduje także zwolnienie wchłaniania glukozy.

Bogate w tę frakcję są przede wszystkim nasiona roślin strączkowych, a także owoce i warzywa.

Zbyt duża ilość błonnika

Nadmierne spożywanie błonnika może mieć negatywny wpływ na wchłanianie składników pokarmowych, takich jak wapń i żelazo, ze względu na obecność fitynianów. Dawki błonnika, np. w postaci otrąb, trzeba sukcesywnie zwiększać, ponieważ zbyt duża jego ilość może prowadzić do biegunek i podrażnienia jelit. Nadmiar błonnika jest niewskazany przy diecie lekkostrawnej oraz dla osób z niedokrwistością, chorobami układu kostnego i zapaleniami.

Brak błonnika w diecie

Jadłospis pozbawiony błonnika przyczynia się do powstania otyłości, ponieważ jest to dieta oparta na oczyszczonych produktach bogatych w energię. W konsekwencji prowadzi to do cukrzycy typu drugiego i miażdżycy.

Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć więcej o testach na nietolerancje pokarmowe?
Chętnie odpowiem na Twoje pytania.
*Twój numer telefonu nie będzie wykorzystywany w celach marketingowych
Dziękuję za zgłoszenie
i do usłyszenia wkrótce :)