
Diagnostyka i prowadzenie pacjenta z celiakią w praktyce dietetyka – zapisz się na nowy kurs on-line w Akademii EUROIMMUN
Celiakia jest chorobą o podłożu autoimmunizacyjnym występującą u osób genetycznie predysponowanych, u których spożycie glutenu prowadzi do uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego. Schorzenie może wystąpić u osób w każdym wieku – celiakia dotyczy zarówno dzieci, jak i osób dorosłych.
Jakie są przyczyny występowania celiakii? Jakie objawy mogą sugerować celiakię? Jak wygląda jej diagnostyka zgodnie z najnowszymi rekomendacjami? Jak powinno wyglądać leczenie żywieniowe? Odpowiedzi na te i inne pytania dostarcza nowy kurs on-line w Akademii EUROIMMUN dedykowany dla dietetyków – „Diagnostyka i prowadzenie pacjenta z celiakią”. Patronat honorowy nad kursem sprawuje prof. dr hab. n. med. Bożena Cukrowska – Kierownik Pracowni Immunologii Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”.
Program kursu
Kurs podzielony jest na 7 modułów tematycznych:
Moduł 1: Celiakia jako jednostka chorobowa
Moduł 2: Diagnostyka celiakii
Moduł 3: Prowadzenie pacjenta z celiakią
Moduł 4: Kontrolowanie diety bezglutenowej u pacjenta z celiakią
Moduł 5: Profilaktyka celiakii
Moduł 6: Analiza przypadków klinicznych na podstawie pełnych wyników badań
Moduł 7: Oferta dla dietetyków
Warunkiem ukończenia kursu i otrzymania certyfikatu „Dietetyk Przyjazny Chorym na Celiakię” jest uzyskanie min. 60% punktów z egzaminu końcowego (możliwość 3-krotnego podejścia do egzaminów po każdym module) złożonego z 25 pytań testowych.
Kursanci zyskują dostęp do unikalnej bazy wiedzy: materiałów edukacyjnych do pobrania, schematów diagnostycznych zgodnych z najnowszymi rekomendacjami ESPGHAN i ESsCD z 2019 r., materiałów audiowizualnych, ciekawych wywiadów ze specjalistami oraz bezpłatnego e-booka pt.: „Celiakia i dieta bezglutenowa”.
Adres internetowy kursu: akademia.euroimmun.pl
Czas trwania: 15.01–15.04.2020 r.
Cena: 150 zł