Zaznacz stronę

Sprawdź, gdzie zrobisz badanie

Dlaczego warto jeść owoce i warzywa sezonowe?

Kto z nas po długiej zimie nie czeka na wiosnę, kiedy na straganach wreszcie dostępne będą nowalijki, czyli świeże rzodkiewki, szczypiorek czy sałata? Potem przychodzi czas na szparagi, bób i uwielbiane przez wszystkich truskawki, następnie czereśnie i inne owoce. Chwilę później będziemy rozkoszować się młodymi ziemniakami, ogórkami, pomidorami i tak dalej, bo przecież na lecie bogactwo warzyw i owoców sezonowych się nie kończy.

Dlaczego warto po nie sięgać?

Produkty naturalnie występujące w naszym klimacie w danej porze roku mają największą wartość odżywczą, ponadto ich droga od zerwania do spożycia jest bardzo krótka, dzięki czemu nie tracą swojej świeżości. Mamy wtedy możliwość jedzenia naturalnie dojrzałych produktów, które cechują się największą tzw. gęstością odżywczą. Czyli jedząc tę samą ilość owoców, dostarczamy więcej minerałów i witamin. To zdecydowanie najzdrowszy (i najsmaczniejszy) wybór!

A po co właściwie jeść warzywa i owoce? Przede wszystkim po to, aby zapewnić optymalną ilość minerałów i witamin w naszej diecie, a także błonnika oraz wody. Te produkty są także dobrym źródłem antyoksydantów, które walcząc z wolnymi rodnikami, opóźniają procesy starzenia. Dodatkowo, ze względu na zawartość cukrów, owoce z powodzeniem zastąpią wszelkie desery i słodycze. Nie bez przyczyny warzywa i owoce znajdują się w dolnej części najnowszej Piramidy Żywności i Żywienia IŻŻ, czyli powinny być podstawą diety. Pamiętajmy również, że żadne preparaty multiwitaminowe nie zastąpią świeżych warzyw i owoców. Zdrowa i zbilansowana dieta powinna pokryć zapotrzebowanie na wszystkie składniki pokarmowe, bez potrzeby sięgania po sztuczne specyfiki.

Sezonowość oznacza jedzenie przez nas produktów w tym czasie, w którym naturalnie rosną one w naszym otoczeniu. Żyjąc w mieście, łatwo przegapić sezon na dane warzywa i owoce, bo większość z nich jest dostępna w supermarketach przez cały rok. Wszystkim żyjącym w wielkomiejskim pędzie proponujemy zaopatrzyć się w Kalendarz sezonowości, który pozwoli śledzić czas dojrzewania ulubionych warzyw i owoców.

Czy wiesz, że produkty takie jak banany zrywa się, kiedy są jeszcze zielone, a następnie przemierzają pół świata, żeby trafić na nasz stół? Ich wartość odżywcza nigdy nie będzie taka, jaką osiągnęłyby, dojrzewając na drzewie. Zamiast tego używa się chemicznych substancji, które sztucznie przyspieszą proces dojrzewania. W innych przypadkach, gdy zrywane są już dojrzałe owoce, użyte zostaną ogromne ilości środków konserwujących, które w czasie długiej podróży zapobiegną zepsuciu lub innym defektom. W tym wypadku transport powoduje straty witamin oraz minerałów.

Czy to oznacza, że nie powinniśmy jeść owoców egzotycznych?

Bardzo dobrze jest poznawać różnorodne smaki i faktury. Z drugiej strony, pewnie sami doświadczyliście tego, że owoce egzotyczne najlepiej smakują w podróży, czyli w krajach, w których rosną naturalnie. W Polsce warto sięgać po nie przede wszystkim w okresie zimowym, kiedy wybór produktów sezonowych jest ograniczony. Na co dzień, a przede wszystkim w okresie letnim, jako postawę diety zalecamy produkty lokalne.

Aspekt ekonomiczny

Owoce i warzywa w pełni sezonu osiągają najniższe ceny. Oznacza to, że najlepsze jakościowo produkty mamy za niewielkie pieniądze. Jest to też doskonały czas na przygotowywanie zapasów na zimę, dzięki którym uda nam się przemycić do naszej zimowej diety większą ilość witamin i minerałów. Ponadto w ten sposób pomagamy rozwijać lokalną przedsiębiorczość. Może macie w swojej okolicy rolników, ogrodników lub działkowców, którzy chętnie sprzedadzą Wam swoje zbiory. Oczywiście zachęcamy także do samodzielnej uprawy ogródka.

 

 

 

 

 

Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć więcej o testach na nietolerancje pokarmowe?
Chętnie odpowiem na Twoje pytania.
*Twój numer telefonu nie będzie wykorzystywany w celach marketingowych
Dziękuję za zgłoszenie
i do usłyszenia wkrótce :)