Co jeszcze chciałbyś wiedzieć na temat
nietolerancji pokarmowych IgG-zależnych?
Zaproponuj swój temat
Dziękujemy za Twoją propozycję!
Dołącz do nas i bądź zawsze na bieżąco
Zaznacz stronę

Sprawdź, gdzie zrobisz badanie

Potrzebujesz pomocy? KONTAKT

Najczęściej zadawane pytania przez pacjentów

Jesteśmy tym, co jemy! Oznacza to, że nasza dieta może być podłożem wielu chorób, ale także receptą na zdrowie. Dlatego stworzyliśmy testy EUROLINE-FOOD do diagnostyki nietolerancji pokarmowych IgG-zależnych, by żywność, którą spożywasz w codziennej diecie, przestała być trucizną, a zaczęła być lekarstwem. Poniżej przedstawiamy odpowiedzi na pytania najczęściej zadawane przez naszych pacjentów.

1. Co jest materiałem do badań testem EUROLINE-FOOD?
Materiałem do badań jest surowica, którą otrzymuje się z krwi pobranej pacjentowi w laboratorium przez wykwalifikowanego diagnostę laboratoryjnego.

2. Czy należy się przygotować wcześniej do badania? Czy konieczne jest zastosowanie specjalnej diety przed badaniem?
Przed wykonaniem badania nie trzeba się specjalnie przygotowywać. Krew można oddać o dowolnej porze dnia, a wcześniej nie jest konieczne stosowanie diety. Pacjent nie musi przychodzić na czczo na pobranie krwi.

3. Na czym polega badanie EUROLINE-FOOD?
Badanie polega na oznaczeniu całkowitego poziomu przeciwciał w klasie IgG, które są swoiste dla produktów spożywczych ujętych w wybranym panelu.

4. Ile produktów spożywczych jest badanych testem EUROLINE-FOOD?
Dostępne są dwa panele badań EUROLINE-FOOD. Panel podstawowy zawiera 108 produktów spożywczych, które najczęściej znajdują się w polskiej diecie. Panel rozszerzony obejmuje ich aż 216. Szeroki wachlarz pokarmów z wszystkich grup produktów spożywczych jest gwarancją kompleksowej diagnostyki i pozwala na dobranie zbilansowanej diety, ponieważ wskazuje nie tylko produkty nietolerowane, ale także te, które pacjent może bezpiecznie spożywać. W żadnym z paneli EUROLINE-FOOD nie ma mieszanek produktów spożywczych, dzięki czemu skomponowanie diety jest znacznie łatwiejsze. Szczegółowa lista badanych alergenów pokarmowych dostępna jest TUTAJ.

5. Jak wygląda wynik badania EUROLINE-FOOD?
Wynik, który otrzymuje pacjent, jest przejrzysty i prosty do odczytania. Stężenie swoistych przeciwciał klasy IgG może być wyrażone ilościowo (w jednostkach U/ml) lub półilościowo (w czytelnej 5-stopniowej skali: 0–4). Badane produkty uszeregowane są według siły reakcji lub według kategorii pokarmowej. To pacjent decyduje, który sposób przedstawienia tych samych wyników jest dla niego bardziej czytelny. Oprócz tego na wyniku znajdują się najważniejsze informacje na temat nietolerancji pokarmowych i interpretacji wyniku.

6. Jak interpretuje się wynik badania EUROLINE-FOOD?
Wynik badania wyrażony jest w 5-stopniowej skali. Wynik w klasie 3 i 4 oznacza, że dane artykuły spożywcze mogą powodować dolegliwości związane z nietolerancjami pokarmowymi. Wynik w klasie 2 informuje, że produkt może u niektórych osób wywoływać objawy nietolerancji pokarmowych, a wynik w klasie 1 i 0 – że produkt jest tolerowany przez organizm i można go spożywać. Im wyższa klasa przeciwciał, tym wyższe ryzyko pojawienia się uciążliwych dolegliwości. Zdarzają się jednak sytuacje, że już przy niskich stężeniach (niższych klasach) przeciwciał mogą wystąpić objawy, i odwrotnie – brak symptomów stwierdza się także przy wysokich stężeniach przeciwciał klasy IgG. Wynik badania EUROLINE-FOOD zawsze trzeba interpretować w korelacji z występującymi objawami.

7. Czy test EUROLINE-FOOD jest wiarygodny?
Test EUROLINE-FOOD posiada wymagany certyfikat CE IVD, czyli Europejski certyfikat dla produktów laboratoryjnej diagnostyki medycznej. Badanie wykonane w laboratorium diagnostycznym przez fachowy personel medyczny daje pewność, że wynik wydany pacjentowi jest rzetelny i wysokiej jakości.

8. Czy istnieją jakieś przeciwwskazania do wykonania badań?
Istnieją sytuacje, kiedy powinniśmy zrezygnować z badania w kierunku nietolerancji pokarmowych IgG-zależnych. Zazwyczaj wystarczy odłożyć wykonanie badania w czasie, aby wynik był wiarygodny. Nie jest wskazane wykonywanie testów u dzieci poniżej 2. roku życia, u osób po przyjęciu szczepienia, podczas infekcji wirusowej lub bakteryjnej oraz w trakcie terapii lekami steroidowymi lub immunosupresyjnymi. Przeciwwskazaniem są również niektóre choroby, takie jak np. nowotwory złośliwe, jeśli w ostatnim roku było stosowane leczenie.

9. Gdzie jest możliwe wykonanie testu EUROLINE-FOOD?
Mieszkańcy Wrocławia i okolic mogą wykonać to badanie w laboratorium EUROIMMUN DNA we Wrocławiu. Dokładny adres placówki można sprawdzić TUTAJ. Test można wykonać także w innych placówkach na terenie całego kraju. Dokładne adresy placówek, które mają w ofercie test EUROLINE-FOOD, można znaleźć dzięki wyszukiwarce dostępnej na stronie głównej: https://eurolinefood.pl/. W wyznaczonym polu należy podać adres zamieszkania, a w wyniku wyszukiwania otrzymuje się adresy trzech placówek, które są położone najbliżej wskazanego miejsca.

10. Ile wynosi cena badania EUROLINE-FOOD?
Cena badania może się różnić w zależności od laboratorium, w którym zleca się wykonanie badania.

Chcesz wiedzieć więcej o testach na nietolerancje pokarmowe?
Chętnie odpowiem na Twoje pytania.
*Twój numer telefonu nie będzie wykorzystywany w celach marketingowych
Dziękuję za zgłoszenie
i do usłyszenia wkrótce :)