Zaznacz stronę

Sprawdź, gdzie zrobisz badanie

Fasolka szparagowa – właściwości

Lato w pełni, także w naszych ogródkach. Pamiętajmy, żeby czerpać z tego, co daje nam natura, na bieżąco, a sierpień to zdecydowanie sezon na fasolkę szparagową. Spotkać ją można w dwóch odmianach: zielonej lub żółtej. Nie zastanawiaj się, którą wybrać – mimo nieznacznych różnic obie są niskokaloryczne oraz mają mnóstwo minerałów i witamin. Zielona jest bardziej wyrazista w smaku, zawiera więcej kwasu foliowego i potasu. Smak żółtej jest delikatniejszy i bardziej kremowy.

Fasola szparagowa idealnie pasuje jako dodatek do mięs pieczonych i duszonych, sprawdzi się także jako składnik zapiekanek i sałatek. Na polskich stołach często gości jako osobne danie z masłem i bułką tartą. Żółtą gotujemy ok. 5-15 min, a zieloną nieco dłużej (ok. 15-20 min). Młode strąki gotujemy krócej, w starszych i dojrzalszych może wytworzyć się łyko, które należy usunąć. Dojrzalsze strąki rozpoznamy po dobrze wykształconych ziarnach fasoli oraz sztywnej strukturze.

To zdecydowanie obowiązkowa pozycja w menu osób dbających o linię. Pamiętajmy, że warzywa, zgodnie z regułami zdrowego żywienia, powinniśmy jeść nawet 5 razy dziennie. Ponieważ zawierają znacznie mniej cukrów niż owoce, możemy je jeść właściwie bez ograniczeń. Wystrzegajmy się jednak nadmiernego okraszania warzyw tłuszczami lub sosami – to one czynią nasze potrawy bardziej kalorycznymi. Dla przykładu – 100 g fasolki zawiera jedynie 30 kcal, a łyżka masła to ok. 102 kcal. Pamiętajmy jednak, że nieznaczne ilości tłuszczu dodane do naszych potraw pozwolą przyswoić witaminy z grupy A, E oraz K, których fasolka szparagowa jest źródłem.

Duża zawartość kwasu foliowego, przede wszystkim w zielonej fasoli, jest dobrą wiadomością dla kobiet ciężarnych, a także planujących ciążę. Zgodnie z rekomendacjami, kobiety planujące ciążę powinny zacząć suplementować kwas foliowy ok. 6 miesięcy przed zajściem w ciążę. My zdecydowanie polecamy naturalne źródła tej witaminy, których fasolka szparagowa jest doskonałym przykładem. Niedobór kwasu foliowego w diecie matki może powodować u dzieci wady rozwojowe, niską wagę urodzeniową, a nawet prowadzić do poronień.

Fasolka szparagowa jest też dobrym wyborem dla osób cierpiących na cukrzycę – jej indeks glikemiczny to zaledwie IG 15. Oznacza to, że po zjedzeniu fasolki następuje bardzo mały i powolny wzrost stężenia glukozy we krwi, a co za tym idzie, nie ma potrzeby dużego wyrzutu insuliny przez organizm.

Nie sposób nie wspomnieć o błonniku pokarmowym, który pełni funkcje wypełniające i zapewnia uczucie sytości, pomagając utrzymać smukłą sylwetkę. Błonnik nie jest trawiony, dzięki czemu zapobiega zaparciom oraz pomaga organizmowi wydalać substancje szkodliwe i toksyny zalegające w jelitach.

Źródłem antyoksydantów są przede wszystkich zielone nasiona fasolki. Wymienić można tutaj prowitaminę A, czyli beta-karoten, a także witaminy C oraz E. Przeciwutleniacze pomagają w walce z wolnymi rodnikami, co skutkuje spowolnieniem procesów nowotworowych oraz starzenia się.

Mnogość witamin i minerałów pozytywnie wpływa na wszystkie układy organizmu. Duża zawartość potasu usprawnia pracę nerek oraz gospodarkę wodną. Dzięki witaminie K następuje lepsze wchłanianie wapnia, a także poprawa krzepnięcia krwi. Korzystny wpływ na układ krążenia, zarówno na ciśnienie krwi, jak i poziom cholesterolu, zapewniają witamina B2 (ryboflawina), witamina B6 oraz magnez. Te składniki odżywcze chronią organizm przed zawałami serca, miażdżycą oraz udarem mózgu. Z kolei obecność luteiny i zeoksantyny w fasolce poprawia widzenie i zapobiega chorobom oczu.

Pamiętajmy jednak, by nie spożywać fasolki w postaci surowej, ponieważ może to skutkować bólem brzucha oraz wzdęciami. Powodem przykrych dolegliwości jest toksalbumina (fazyna), czyli substancja antyodżywcza zawarta w fasoli. Jej negatywne działanie jest niwelowane obróbką termiczną – gotowaniem zarówno w wodzie, jak i na parze.

Lato to czas przygotowywania zapasów na zimę. Jeżeli mamy dostęp do dużej ilości fasolki szparagowej, warto przygotować mrożonki, które posłużą nam w okresie zimowym. Obrane, umyte i pocięte strąki krótko blanszujemy, a następnie schłodzone pakujemy w woreczki do mrożenia.

Piśmiennictwo:

  1. Jarosz M. (red.), Praktyczny podręcznik dietetyki, Ministerstwo Zdrowia, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2010.
  2. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.

 

Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć więcej o testach na nietolerancje pokarmowe?
Chętnie odpowiem na Twoje pytania.
*Twój numer telefonu nie będzie wykorzystywany w celach marketingowych
Dziękuję za zgłoszenie
i do usłyszenia wkrótce :)