Sprawdź, gdzie zrobisz badanie

Jak podejść do diety eliminacyjnej – wizyta u dietetyka

Konieczność wprowadzenia diety eliminacyjnej, z powodu nietolerancji pokarmowej IgG-zależnej, dla wielu osób kojarzy się z dużą rewolucją. Pacjenci często nie wiedzą, czym zastąpić bułeczki pszenne na śniadanie albo jak rozpocząć dzień w pracy bez kawy z mlekiem. Jak stosować dietę eliminacyjną na co dzień i jednocześnie dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych?

Niezbędna jest edukacja

Zdrowa dieta musi być zbilansowana ilościowo i jakościowo oraz dobrana indywidualnie do wieku, płci i aktywności fizycznej pacjenta. Produkty, które wykluczamy z jadłospisu, powinny zostać zastąpione co najmniej trzema odpowiednimi zamiennikami w obrębie tej samej grupy spożywczej. Zamienniki należy rotować, ponieważ zbyt częste spożywanie tego samego produktu może doprowadzić do jego nietolerancji. Warto przed wdrożeniem nowej diety przygotować listę produktów dozwolonych, zakazanych oraz bazę przepisów na pierwszy okres stosowania diety. Dzięki takiemu rozwiązaniu unikniemy stresu i paniki w sklepie podczas szukania zamienników np. mąki pszennej czy nabiału. Niestety pacjenci często nieświadomie popełniają błędy. Niektórzy samodzielnie rozpoczynają dietę eliminacyjną, nie wiedząc, że niektóre składniki występują w handlu pod różnymi nazwami, np. gluten. Wówczas dieta nie przynosi pożądanych rezultatów. Dlatego też na początku stosowania diety eliminacyjnej warto skorzystać z pomocy dietetyka.

W poszukiwaniu dobrego dietetyka

W Polsce nie istnieją regulacje prawne dotyczące zawodu dietetyka. W związku z tym w wielu gabinetach pracują osoby bez wykształcenia medycznego, ze zbyt małą wiedzą merytoryczną, które ukończyły jedynie kilka weekendowych kursów. Zdrowie należy powierzać specjalistom, dlatego warto poszukać odpowiedniego dietetyka lub lekarza, który zajmuje się również dietoterapią.

Na co należy zwrócić uwagę?

  • Dobrze jest wybrać specjalistę z doświadczeniem w prowadzeniu pacjentów na diecie eliminacyjnej, dietetyka, który zna i rozumie temat nietolerancji pokarmowych IgG-zależnych i nie myli ich z nietolerancjami o podłożu metabolicznym, np. z nietolerancją laktozy. Warto dowiedzieć się przed wizytą, czy dana osoba ma doświadczenie w interpretowaniu wyników testów i zapytać o sposób prowadzenia pacjentów oraz formę współpracy.
  • Powinno się sprawdzić wykształcenie wybranego dietetyka. Gabinet, niestety, może otworzyć każdy. Są oczywiście specjaliści, którzy pomimo braku dyplomu akademii medycznej mają większe osiągnięcia i doświadczenie praktyczne niż absolwenci szkół medycznych. Należy pamiętać, że dobry dietetyk posiada przede wszystkim dużą wiedzę teoretyczną i praktyczną.

Jak wygląda wizyta u dietetyka

Na pierwszą wizytę u dietetyka warto przygotować dzienniczek żywieniowy z co najmniej trzech ostatnich dni oraz zabrać ze sobą wynik testu na nietolerancje pokarmowe. Dietetyk przeprowadza z pacjentem wywiad medyczny, pyta o przebyte choroby, charakter objawów nietolerancji pokarmowych, stosowane diety i preferencje żywieniowe, a nawet o styl życia i rytm dnia. Ważnym elementem wizyty jest analiza składu ciała i pomiary. Pomiar najlepiej wykonać w bieliźnie lub w lekkim ubraniu. Na podstawie udzielonych informacji i wyniku testu na nietolerancje pokarmowe specjalista przygotowuje odpowiednio zbilansowaną dietę.

Leczenie nietolerancji pokarmowych poprzez zastosowanie odpowiedniej diety eliminacyjnej daje dobre rezultaty. Warto na początku poświęcić czas na edukację. Większość osób w pierwszej kolejności szuka informacji w Internecie. Niestety na niektórych stronach internetowych możemy znaleźć wiele dietetycznych mitów – błędne zasady żywieniowe, pseudonaukowe doniesienia i nieaktualne dane. Wiedzy należy szukać w dobrych czasopismach i książkach oraz na portalach, które są prowadzone przez osoby z doświadczeniem i odpowiednim wykształceniem. Najlepszym źródłem informacji jest wizyta u kompetentnego dietetyka lub lekarza z wiedzą na temat leczenia nietolerancji pokarmowych IgG-zależnych. Jeżeli pacjent jest konsekwentny w przestrzeganiu diety, dolegliwości powinny szybko ustępować.

 

Źródła:

  1. Gałęcka M., Dieta w chorobach autoimmunologicznych, Warszawa 2017, s. 112–121.
  2. Nasze „życie wewnętrzne”, on-line: https://euroimmun.pl/blog/nasze-zycie-wewnetrzne/, [dostęp: 15.11.2018].
  3. Jak wygląda wizyta?, on-line: http://manufakturadiety.pl/jak-wyglada-wizyta/, [dostęp: 15.11.2018].

 

Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć więcej o testach na nietolerancje pokarmowe?
Chętnie odpowiem na Twoje pytania.
*Twój numer telefonu nie będzie wykorzystywany w celach marketingowych
Dziękuję za zgłoszenie
i do usłyszenia wkrótce :)