Co jeszcze chciałbyś wiedzieć na temat
nietolerancji pokarmowych IgG-zależnych?
Zaproponuj swój temat
Dziękujemy za Twoją propozycję!
Dołącz do nas i bądź zawsze na bieżąco

Sprawdź, gdzie zrobisz badanie

Jeden z makroelementów – sód

Rola sodu

W przeciwieństwie do jonów potasu, jony sodu znajdują się przede wszystkim w płynach pozakomórkowych, czyli np. w osoczu. Kation sodu spełnia swoje funkcje w ludzkim organizmie w parze z anionem chlorkowym. Dzięki nim następuje regulacja ciśnienia osmotycznego, co w konsekwencji chroni ustrój przed nadmierną utratą wody (8 g sodu zatrzymuje 1 l wody). Sód działa alkalizująco, dzięki czemu wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Wchodzi także w skład enzymu, który jest kluczowy dla przenoszenia energii w komórce.

Niedobór sodu

Niedobór sodu, czyli hiponatremię, definiujemy jako spadek stężenia tego pierwiastka w osoczu krwi poniżej 135 mmol/l. Właściwie nie dotyczy to osób zdrowych – ze względu na  obecność chlorku sodu, czyli soli kuchennej, w żywności. Hiponatremia występuje tylko w stanach patologicznych. Może się zdarzyć w przypadku niedoczynności kory nadnerczy, w stanach obrzękowych, przy schorzeniach nerek, nadmiernym poceniu się, a także przy przewlekłych biegunkach i wymiotach. Charakteryzuje się objawami ze strony ośrodkowego układu nerwowego.

Nadmiar sodu

Nadmiar sodu w organizmie jest z zasady spowodowany zbyt dużym spożyciem soli kuchennej i stanowi główną przyczynę nadciśnienia tętniczego u dorosłych oraz czynnik ryzyka choroby nowotworowej żołądka. Bywa, że nadciśnienie tętnicze przez wiele lat rozwija się bezobjawowo, ale nieleczone może skutkować zawałem, udarem mózgu lub niewydolnością nerek.

Źródła sodu

Sól kuchenna (a co za tym idzie – zawarty w niej sód) jest szeroko rozpowszechniona w produktach żywnościowych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. W dzisiejszych czasach żywność przetworzona i wyroby garmażeryjne zawierają spore jej ilości. Dobrym źródłem sodu są podsuszane wędliny, sery podpuszczkowe, śledzie, a także pieczywo. Szacuje się, że tylko 10% spożywanego sodu to ten, który występuje w produktach naturalnie, resztę dostarcza nam sól kuchenna. Dokładną tabelę z dziennym zapotrzebowaniem na sód znajdziesz tutaj:

Pamiętaj

1 g sodu otrzymujemy z 2,54 g soli kuchennej. Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia dobowa dawka soli nie powinna przekroczyć ok. 5–6 g. Mając na uwadze, że taka ilość soli mieści się w łyżeczce do herbaty, powinniśmy zdecydowanie ograniczyć solenie potraw. Najlepiej samemu przygotowywać posiłki, a solić dopiero na talerzu – do smaku. Pozwoli to znacznie zredukować ilość użytej soli. Więcej soli potrzebują przede wszystkim sportowcy i osoby wykonujące prace w wysokich temperaturach, ponieważ pocąc się, tracimy elektrolity, w tym jony sodu. Dla osób z nadciśnieniem poleca się dietę DASH, która została opracowana przez Narodowy Instytut Serca, Płuc i Układu Krwiotwórczego w USA. Dobrze stosowana dieta pozwala w  stosunkowo krótkim czasie obniżyć poziom ciśnienia tętniczego o 10–20 mmHg.

Piśmiennictwo:
Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, Warszawa 2004.

Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć więcej o testach na nietolerancje pokarmowe?
Chętnie odpowiem na Twoje pytania.
*Twój numer telefonu nie będzie wykorzystywany w celach marketingowych
Dziękuję za zgłoszenie
i do usłyszenia wkrótce :)