Zaznacz stronę

Sprawdź, gdzie zrobisz badanie

Jeden z mikroelementów – cynk


Rola cynku

Cynk pełni w organizmie wiele funkcji katalitycznych i strukturalnych, a co najbardziej charakterystyczne – ma działanie antyoksydacyjne, czyli zapobiega starzeniu się komórek i walczy z procesami nowotworowymi. Jest niezbędny w profilaktyce wielu chorób.

Niedobór cynku

Niedobór cynku jest często pomijany przy stawianiu diagnozy, tymczasem z licznych badań naukowych wynika, że deficyt tego pierwiastka wpływa na wiele występujących powszechnie chorób, gdyż wzmaga podatność na infekcje oraz zaburza funkcjonowanie układu odpornościowego. W przypadku kobiet ciężarnych może powodować choroby zarówno u matki, jak i u dziecka, wpływać negatywnie na rozwój płodu i przyczyniać się do komplikacji przy porodzie. Do najlepiej poznanych następstw deficytu cynku zaliczyć można opóźnienie wzrostu, wady wrodzone, niską wagę urodzeniową, poronienia, przedterminowy poród, a w okresie szybkiego wzrostu dziecka – opóźnienie rozwoju układu nerwowego i funkcji poznawczych. Zbyt mała ilość cynku w organizmie często towarzyszy niedokrwistości z niedoboru żelaza.

Badając stężenie cynku w surowicy, warto zwrócić uwagę na fakt, że stężenie tego pierwiastka ulega wahaniom dobowym. Trzeba wiedzieć, iż całkowita przyswajalność cynku jest dość niska, ale w okresie niedoborów wzrasta. Istotne jest także to, że cynk zawarty w produktach pochodzenia zwierzęcego cechuje się większą przyswajalnością w porównaniu z tym znajdującym się w produktach pochodzenia roślinnego.

Źródła cynku

Najlepsze źródło cynku to mięso i jego przetwory. Najwięcej tego pierwiastka znajduje się w wątrobie cielęcej i wieprzowej, szpondrze wołowym, a także w kabanosach. Z produktów mlecznych można wskazać sery dojrzewające pełnotłuste, takie jak gouda, ementaler, cheddar. Warto wymienić także odtłuszczone mleko w proszku. Z produktów zbożowych poleca się chleby mające w swoim składzie mąkę żytnią typu 1850, a także pieczywo chrupkie oraz płatki owsiane i kaszę gryczaną. Warto do potraw dodawać bogate w cynk zarodki lub otręby pszenne. Szczególną grupę produktów, które mają duży udział w dostarczaniu tego składnika mineralnego, stanowią nasiona roślin oleistych, zwłaszcza lnu, dyni i maku niebieskiego, a także migdały i orzechy arachidowe. Dobrym źródłem cynku są również nasiona roślin strączkowych, np. groch i fasola biała.

Warto dostarczać w codziennej diecie produktów bogatych w ten składnik mineralny, by zapobiec niedoborom i powikłaniom za tym idącym.

Piśmiennictwo:

  1. Gertig, H.: Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu, PZWL, Warszawa 2006.
  2. Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, Warszawa 2004.
  3. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL, Warszawa 2005.
  4. Siyame E., Hurst R., Wawer A. i wsp.: A High Prevalence of Zinc- but not Iron-Deficiency among Women in Rural Malawi: a Cross-Sectional Study, Int J Vitam Nutr Res 2013; 83 (3): 176–187.

 

Zdjęcie:

https://pixabay.com/pl/kie%C5%82basa-w%C4%85troby-kie%C5%82basa-%C5%BCywno%C5%9B%C4%87-556489/

Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć więcej o testach na nietolerancje pokarmowe?
Chętnie odpowiem na Twoje pytania.
*Twój numer telefonu nie będzie wykorzystywany w celach marketingowych
Dziękuję za zgłoszenie
i do usłyszenia wkrótce :)