Co jeszcze chciałbyś wiedzieć na temat
nietolerancji pokarmowych IgG-zależnych?
Zaproponuj swój temat
Dziękujemy za Twoją propozycję!
Dołącz do nas i bądź zawsze na bieżąco
Zaznacz stronę

Sprawdź, gdzie zrobisz badanie

Jeden z makroelementów – fosfor

Rola fosforu

Fosfor jest jednym z podstawowych składników kości. Reguluje ich mineralizację i jest niezbędny przy procesie wchłaniania wapnia. Stanowi składową przenośnika energii, co powoduje, że bierze udział we wszystkich przemianach energetycznych oraz procesach skurczu i rozkurczu mięśni. Fosfor wchodzi także w skład wszystkich związków odżywczych, białek, tłuszczów, węglowodanów, a ponadto kwasów nukleinowych i innych związków koniecznych do przemian biochemicznych. Jako składnik układów buforowych odpowiada też za utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej..

Niedobór fosforu

Fosfor jest tak szeroko rozpowszechniony w produktach spożywczych, że niedobory tego minerału zdarzają się bardzo rzadko. Mogą mieć miejsce w przypadku osób nadużywających alkoholu oraz leczących się na nadkwaśność żołądka wodorotlenkiem glinu.

Nadmiar fosforu

Jeżeli spożywamy zbyt wiele produktów wysoko przetworzonych, dostarczamy organizmowi zdecydowanie za dużo fosforu, ponieważ dodaje się go do żywności w procesach technologicznych. Nie jest to stan szkodliwy, o ile nasza dieta jest bogata także w wapń i białko. Stosunek wagowy wapnia do fosforu powinien wynosić ok. 1:1. Nadmiar fosforu pojawia się także przy niewydolności nerek. Zbyt duża ilość fosforu w organizmie może spowodować zmniejszenie się puli wapnia w surowicy krwi oraz niewystarczającą produkcję witaminy D przez nerki, a także spowolnić uwalnianie parathormonu, co może być przyczyną wielu schorzeń.

Źródła fosforu

Oprócz żywności garmażeryjnej i innych produktów wysoko przetworzonych, których absolutnie nie polecamy, fosfor jest obecny także w wielu zdrowych składnikach naszej diety. Jeżeli znacie źródła wapnia, to tym samym znacie także źródła fosforu, gdyż z reguły te minerały znajdują się w tych samych produktach, jednak fosforu jest wagowo więcej niż wapnia. W praktyce oznacza to, że jeśli w zdrowej diecie zostało pokryte zapotrzebowanie na wapń i białko, to na fosfor także. Najwięcej fosforu zawierają nasiona roślin. Oprócz tego dobrym jego źródłem są jaja, mięso, ryby, podroby, nabiał oraz produkty pełnoziarniste. Dokładną tabelę z dziennym zapotrzebowaniem na fosfor znajdziesz tutaj:

Piśmiennictwo:
Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, Warszawa 2004.
Kropka B.: Pokonaj alergię. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Rodzina, Skoczów 2017.

Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć więcej o testach na nietolerancje pokarmowe?
Chętnie odpowiem na Twoje pytania.
*Twój numer telefonu nie będzie wykorzystywany w celach marketingowych
Dziękuję za zgłoszenie
i do usłyszenia wkrótce :)