Co jeszcze chciałbyś wiedzieć na temat
nietolerancji pokarmowych IgG-zależnych?
Zaproponuj swój temat
Dziękujemy za Twoją propozycję!
Dołącz do nas i bądź zawsze na bieżąco

Sprawdź, gdzie zrobisz badanie

Jeden z makroelementów – wapń

Wapń w liczbach

Wapń to ok. 1,5% masy ciała człowieka, czyli 1000–1200 g. Z tego 99% znajduje się w kościach, zębach i paznokciach, a pozostały 1% rozmieszczony jest we wszystkich komórkach i płynach ustrojowych pod postacią jonów lub kompleksów. Zapotrzebowanie na wapń waha się od 800 mg na dobę u małych dzieci do 1200 mg u nastolatków, kobiet ciężarnych i karmiących. Dokładną tabelę z normami znajdziesz tutaj:

Rola wapnia

Jako główny składnik kości wapń utrzymuje strukturę całego organizmu, a jako składnik zębów zapewnia ich twardość. Jony wapnia są niezbędne w utrzymaniu prawidłowej pobudliwości tkanek. Dzięki niemu kurczą się mięśnie, a impuls nerwowy może być prawidłowo przekazany. Wapń wpływa na czynność mięśnia sercowego i pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Ponadto wapń jest składnikiem wielu enzymów, przez co wpływa na krzepliwość krwi i trawienie oraz czynnie reguluje procesy przemiany materii.

Niedobór wapnia

Jeżeli dostarczamy do organizmu zbyt małą ilość wapnia, organizm, by zapewnić płynność w innych procesach, uwalnia go z kości do krwi. Odwapnienie organizmu prowadzi więc do zniekształcenia kości i uszkodzenia zębów, a także do zaburzenia funkcjonowania serca, mięśni i nerwów. Uporczywe, napadowe skurcze i nadmierna wrażliwość nerwowo-mięśniowa to cechy tężyczki, czyli choroby wywołanej niedoborem wapnia. U dzieci grozi krzywicą, niskorosłością, a u osób dorosłych – osteoporozą i zwiększonym ryzykiem złamań kości. Bardzo często niedobory wapnia dotyczą osób w podeszłym wieku, u których oprócz zmniejszonej podaży mamy także do czynienia z upośledzonym wchłanianiem wapnia.

Nadmiar wapnia

Nadmiar tego makroelementu także jest możliwy. Powoduje tworzenie się kamieni nerkowych, może zaburzać pracę serca oraz oddychanie. Jest także konkurencyjny dla innych minerałów w czasie wchłaniania, np. żelaza i cynku, co powoduje ich upośledzone przyswajanie.

Źródła wapnia

Dużo wapnia znajdziemy oczywiście w mleku i jego przetworach, a także w jajach i rybach, które zjadamy razem z ośćmi, czyli m.in. szprotach i sardynkach. Weganie uzupełnią podaż wapnia dzięki pieczywie, kaszom gruboziarnistym, suchym nasionom roślin strączkowych, orzechom i kakao. Niestety przyswajalność wapnia z produktów roślinnych szacuje się na ok. 25% ich zawartości w pokarmach. Jest to dużo niższa wartość niż w przypadku produktów odzwierzęcych, spowodowana dużą ilością błonnika, a także związków fitynowych i szczawianów. W dobrym przyswajaniu wapnia biorą udział także fosfor i witamina D. W przypadku fosforu ważne jest dostarczanie tego składnika w takich samych proporcjach wagowych co wapń.

Piśmiennictwo:
Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, Warszawa 2004.

 

Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć więcej o testach na nietolerancje pokarmowe?
Chętnie odpowiem na Twoje pytania.
*Twój numer telefonu nie będzie wykorzystywany w celach marketingowych
Dziękuję za zgłoszenie
i do usłyszenia wkrótce :)