Zaznacz stronę

Sprawdź, gdzie zrobisz badanie

Lepiej przebadać się raz, a porządnie

Badanie EUROLINE-FOOD to test w kierunku nietolerancji pokarmowych. Co wyróżnia go spośród innych tego typu testów?

Duża liczba produktów spożywczych – im szerszy panel, tym większą wiedzę na temat stanu naszego organizmu da nam wynik badania. Po pierwsze, dowiemy się, jakie pokarmy powodują u nas przykre dolegliwości, a po drugie – zapewnimy sobie większe spektrum możliwości na diecie eliminacyjnej. Bo jedna sprawa to wiedzieć, czego nasz organizm nie toleruje, a druga to być pewnym, że produkty, którymi chcemy zastąpić te nietolerowane, na pewno są dla nas dozwolone. Jeśli zbadamy tylko kilka podstawowych składników pokarmowych, nie będziemy wiedzieć, czy nasza dieta eliminacyjna opiera się w 100% na produktach tolerowanych. Lepiej przebadać się raz, a porządnie. Pamiętajmy, że półśrodki nigdy nie są dobrym rozwiązaniem.

Co właściwie zostaje poddane analizie? EUROLINE-FOOD to badanie poziomu swoistych przeciwciał wszystkich podklas IgG, czyli immunoglobulin G całościowo (podklasy 1–4). Niektóre laboratoria badają wyłącznie podklasę IgG4, co jest błędem, ponieważ ta podklasa jest wskaźnikiem naszej tolerancji na pokarm, czyli ukazuje produkty, które nasz organizm zna, bo spożywamy je w codziennej diecie. Badanie wszystkich podklas, jak w EUROLINE-FOOD, daje pełen obraz odpowiedzi naszego organizmu na dany produkt spożywczy.

Brak mieszanek produktów – grupowanie produktów i wrzucanie ich do jednego worka, np. pod nazwą „ryby”, powoduje, że w przypadku wyniku pozytywnego dalej nie będziemy wiedzieć, co z tą informacją zrobić, bo nie wiemy, które gatunki ryb nam nie służą. W takim wypadku, by ustrzec się przed objawami chorobowymi, powinniśmy wyeliminować wszystkie ryby! Lepiej więc postawić na badanie, które w wyniku opisuje konkretne produkty, i mieć jasną sytuację.

Przejrzysty wynik badania – najlepiej w czytelnej, kolorowej skali. W teście EUROLINE-FOOD to stopnie od 0 do 4, gdzie reakcje w klasie 0 i 1 uznajemy za brak reakcji; klasa 2 to wynik graniczny, który daje nam sygnał, że kiedy spożywamy taki produkt, powinniśmy bardziej przyjrzeć się naszemu organizmowi; a klasa 3 i 4 to produkty, które powinniśmy wyeliminować z diety na jakiś czas. Nie zapominajmy jednak, że zbilansowana dieta jest podstawą utrzymania zdrowia, o czym przeczytasz tutaj:

Wykonanie badania w laboratorium – testy domowe są przyjemne i praktyczne. Jednak skąd wiesz, że na pewno wykonasz je prawidłowo? I czy to, co wskaże kasetka, jest wynikiem prawdziwym? Czy tak bardzo sobie ufasz? Pamiętaj, że jeśli zdecydujesz się na wykonanie badania w domu, nikt nie weźmie odpowiedzialności za Twój wynik. Czy nie lepiej więc powierzyć swoje zdrowie w ręce specjalistów? W przypadku badań analitycznych zdecydowanie doradzamy wybrać się do laboratorium i mieć pewność, że wynik, który otrzymasz, będzie wynikiem prawdziwym.

Laboratorium zlokalizowane w Polsce – badanie wykonywane w polskim laboratorium diagnostycznym daje pewność, że jest to badanie wiarygodne. Po pierwsze, zgodnie z polskim prawem, każde laboratorium diagnostyczne, czyli takie, które oferuje badania dotyczące ludzkiego stanu zdrowia, musi starać się o wpis na listę laboratoriów Krajowej Izby Diagnostów Laboratoryjnych (spis wszystkich placówek znajdziesz tutaj: http://kidl.org.pl/index.php?page=lista-laboratoriow). Po drugie, każde badanie musi być autoryzowane przez Diagnostę Laboratoryjnego, który, podpisując się pod wynikiem, poświadcza, że badanie zostało wykonane według wymaganych procedur. W przypadku badania wysyłanego zagranicę, co często się dzieje w przypadku badań wykonywanych przez Internet, wynik będzie poza jurysdykcją naszego kraju.

Ważną kwestią jest także ustrzeżenie materiału biologicznego (czyli naszej krwi) przed tzw. błędem przedlaboratoryjnym. Jak może do tego dojść? Korzystanie z międzynarodowych kurierów może narazić próbkę na szkodliwe warunki, np. zmiany temperatury. Niekorzystne dla wartości wyniku jest także wykonanie analizy w laboratorium w zbyt długim odstępie czasu od pobrania krwi.

Spełnione wymogi Unii Europejskiej – testy EUROLINE-FOOD posiadają certyfikat CE i IVD, co oznacza, że zgodnie z dyrektywą Parlamentu Europejskiego 98/79/EC są dopuszczone do analizy ludzkiego materiału biologicznego, a producent testu stosuje się do wszystkich wymogów.

Decyzja, jaki test wybierzesz, oczywiście należy do Ciebie, ale wybierając EUROLINE-FOOD, możesz być pewny, że powierzasz swoją krew w ręce profesjonalistów, a wynik będzie rzetelną analizą stanu Twojego zdrowia.

Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć więcej o testach na nietolerancje pokarmowe?
Chętnie odpowiem na Twoje pytania.
*Twój numer telefonu nie będzie wykorzystywany w celach marketingowych
Dziękuję za zgłoszenie
i do usłyszenia wkrótce :)