Sprawdź, gdzie zrobisz badanie

Nietolerancja białka

Według naukowców nietolerancje pokarmowe mogą dotyczyć nawet 45% osób w populacji. Jedną ze składowych może być nietolerancja białka. Nietolerancje są spowodowane wieloma czynnikami, m.in. zbyt dużym zanieczyszczeniem środowiska, spożyciem nadmiernie przetworzonej żywności, czy zbyt dużą higiena. To z ich powodu dochodzi do przewlekłego stanu zapalnego w naszym organizmie. Stan zapalny powoduje zmiany w przepuszczalności jelit, co z kolei skutkuje przechodzeniem zbyt dużych cząstek pokarmów do naszego układu krwionośnego, co ostatecznie może objawiać się dolegliwościami.

Testy Euroline-Food mają w swoim składzie wiele pozycji, dzięki którym wykrywa się nieprawidłową reakcję na białka. Najczęściej u pacjentów notuje się nietolerancję na białka mleka krowiego, na białko i żółtko jaja kurzego, a także białka mięsa zwierząt i ryb, a także orzechów i nasion roślin strączkowych.

 

Nietolerancja białka – objawy

Nietolerancja białka może objawiać się na wiele sposobów. Najwięcej symptomów możemy się spodziewać ze strony układu pokarmowego. Będzie to wszelkiego rodzaju dyskomfort gastryczny, bóle brzucha, przelewania, nadmierne gazy, a także dobowe wahania wagi. U wielu osób notuje się z kolei uporczywe migreny. Do innych objawów zaliczymy dolegliwości ze strony stawów lub problemy skórne, np. wysypki. Więcej o objawach można przeczytać tutaj i tutaj. Wdrożenie zaleceń diety eliminacyjnej na podstawie wyników badania Euroline-Food spowodowało u nich poprawę.

Zapisz się na newsletter