Sprawdź, gdzie zrobisz badanie

Nietolerancja drożdży

Testy Euroline-Food mają w swoim składzie 2 rodzaje drożdży: drożdże piekarskie i drożdże piwowarskie. Oba produkty znajdują się zarówno w profilu podstawowym (Euroline-Food 108), jak i w profilu rozszerzonych (Euroline-Food 216). Nietolerancja drożdży piekarskich w wysokich klasach (3 lub 4) będzie więc wiązała się z ograniczeniem pieczywa, do wypieku którego użyto drożdży piekarskich. Chleby robione według tradycyjnej receptury nie powinny zawierać drożdży, ponieważ wyrastają dzięki naturalnemu zakwasowi chlebowemu. Zrezygnować musimy jednak z wyrobów cukierniczych, takich jak drożdżówki i ciasto drożdżowe z kruszonką.

Nietolerancja drożdży piwowarskich z kolei wymaga od nas wyeliminowania z diety piwa w każdej postaci. Doskonale rozumiemy, że dla niektórych osób może to być bardzo trudne, jednak niezależnie od wyniku badania nietolerancji serdecznie zachęcamy do podjęcia tego kroku. Alkohol nie służy nikomu i powinien być spożywany jedynie okazjonalnie. Może dieta eliminacyjna będzie początkiem do wdrożenia zdrowych nawyków żywieniowych?

Nietolerancja drożdży – objawy

Nietolerancja drożdży może objawiać się w różny sposób. Poprzez problemy gastryczne lub poprzez uporczywe migreny. Niektórzy pacjenci cierpią z powodu bolących stawów lub problemów skórnych. Więcej o objawach można przeczytać tutaj i tutaj.

Podsumowując: jeżeli na wyniku reakcja na drożdże piwowarskie lub piekarskie opisana jest jako Bardzo silna reakcja (klasa 4), Silna reakcja (klasa 3) należy wyeliminować z diety wszystkie produkty zawierające te składniki. Jeżeli na wyniku nietolerancji reakcja opisana została jako Umiarkowana reakcja wtedy rozważyć można ograniczenie tych produktów. Słaba reakcja i Brak reakcji oznaczają, że dane składniki diety nie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie.

Zdjęcie dzięki JuniperPhoton z portalu Unsplash

Zapisz się na newsletter