Sprawdź, gdzie zrobisz badanie

Nietolerancja mleka

Nietolerowanie mleka jest dość powszechne na świecie. W Australii i krajach afrykańskich większość ludzi nie toleruje laktozy, w Polsce ten odsetek sięga ok. 37% osób w populacji. W najlepszej sytuacji są Skandynawowie, gdzie tylko co dziesiąta osoba nie trawi laktozy. Nietolerancja mleka to de facto nietolerowanie cukru o nazwie laktoza znajdującego się w mleku. Nietolerowanie laktozy może wynikać z dwóch możliwych przyczyn – dana osoba rodzi się z tzw. pierwotną nietolerancją laktozy. Obecność tej mutacji oznacza, że zdolność tej osoby do trawienia laktozy w ciągu całego życia spadnie właściwie do zera. Czasami nietolerancja mleka jest spowodowana innymi chorobami jelit, które powodują zniszczenie kosmków jelitowych, przez co laktoza nie może być trawiona przez enzym laktazę, która dzieli laktozę na cukry proste, glukozę i galaktozę. Osoby nietolerujące mleka bardzo często o tym wiedzą i świadomie unikają mleka. Próg tolerancji u każdego jest inny, a najważniejsza jest tutaj dawka – szklanka wypitego mleka duszkiem może spowodować przykre konsekwencje jelitowe i niezbyt przyjemne wizyty w toalecie, z kolei ta sama ilość pita małymi łyczkami przez cały dzień nie spowoduje żadnych konsekwencji. Do najczęstszych dolegliwości spowodowanych nietolerancją mleka należą: biegunka, luźne stolce, nadmierne gazy oraz przelewania płynu w jelitach.

Nietolerancja nabiału

Najwięcej laktozy znajduje się w mleko, zarówno w krowim, owczym, kozim, jak i w mleku kobiecym. Dużo mniejsza ilość laktozy znajduje się także w nabiale. Nietolerancja nabiału będzie jednak dużo rzadziej stwierdzana przez samych pacjentów. Jak wspomnieliśmy wcześniej – najważniejsza jest dawka, a ze względu na to, że laktoza znajduje się w produktach mlecznych w dużo mniejszych ilościach niż w mleku, część pacjentów nie odnotuje przykrych dolegliwości po spożyciu nabiału. Do nabiału zaliczymy produkty takie jak maślanka, kefir, jogurt, śmietana, a także ser żółty, twaróg i masło. Należy pamiętać, że produkty fermentowane są z reguły lepiej przyswajalne.

Nietolerancja nabiału będzie skutkowała dolegliwościami u osób z bardzo niskim próg tolerancji laktozy. Objawy u tych osób będą odnotowywane już przy spożyciu bardzo małych ilościach laktozy.

Zdjęcie dzięki: Mehrshad Rajabi z portalu Unsplash

Zapisz się na newsletter