Sprawdź, gdzie zrobisz badanie

Nietolerancja na gluten

Często spotykamy się z sformułowaniami takimi jak uczulenie na gluten lub nietolerancja na gluten. Dieta bezglutenowa stała się ostatnio bardzo modna, co powoduje, że wiele osób przechodzi na tę dietę nie tylko ze wskazań medycznych, ale także dobrowolnie.

Gluten jest to mieszanina białek znajdująca się w pszenicy, życie i jęczmieniu, co powoduje, że na diecie bezglutenowej nie można spożywać produktów zawierających te zboża. Będą to wszelkiego rodzaju wypieki piekarnicze i cukiernicze, kasze i makarony.
Dzisiaj skupimy się na rozróżnieniu pojęć związanych z glutenem.

Dieta bezglutenowa jest bezwzględnie konieczna w przypadku celiakii, zwanej inaczej chorobą trzewną. Jest to dziedziczna choroba o podłożu autoimmunologicznym, w której spożywanie glutenu powoduje zanik kosmków w jelicie. Dieta w przypadku celiakii musi być bardzo restrykcyjnie przestrzegana. Dla tych osób największym wyzwaniem jest unikanie glutenu z ukrytych źródeł, ponieważ na chwilę obecną gluten jest szeroko wykorzystywany w przemyśle spożywczym jako dodatek – spulchniacz i nośnik smaku. Nietolerancja na gluten spowodowana innym schorzeniem nie wymaga tak restrykcyjnej diety.

Nietolerancja pszenicy

Kolejnym schorzeniem związanym z glutenem jest nietolerancja pszenicy, zwana poprawniej alergią  na pszenicę. W tym przypadku spożycie produktu z pszenicą powoduje bardzo szybką reakcję organizmu związaną z przeciwciałami w klasie IgE. Objawy pojawiają się po kilku, kilkunastu minutach po kontakcie z alergenem. Test, który powinniśmy wykonać u siebie jeśli podejrzewana jest u nas nietolerancja pszenicy to test z krwi w kierunku obecności przeciwciał IgE przeciwko pszenicy, opisany tutaj.

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten

Kolejnym schorzeniem jest nieceliakalna nadwrażliwość na gluten. Jest to choroba z wykluczenia, co oznacza, że diagnozuje się ją w momencie, kiedy są ewidentne objawy u pacjenta po spożyciu glutenu, a z badań wykluczona zostaje wymieniona wcześniej nietolerancja glutenu. Test na to schorzenie nie istnieje.

Test Euroline-Food

Unikanie glutenu w diecie może być spowodowane wynikiem badania w kierunku nietolerancji pokarmowych Euroline-Food. Na szczęście nie jest to w tym wypadku dieta bezglutenowa na całe życie, a na kilka miesięcy, dzięki czemu dojdzie do wyciszenia stanu zapalnego w organizmie a nie pierwotna nietolerancja glutenu. Test Euroline-Food kompleksowo ukaże produkty nietolerowane przez dany organizm.

Zdjęcie dzięki: Dan Gold z portalu Unsplash

 

Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć więcej o testach na nietolerancje pokarmowe?
Chętnie odpowiem na Twoje pytania.
*Twój numer telefonu nie będzie wykorzystywany w celach marketingowych
Dziękuję za zgłoszenie
i do usłyszenia wkrótce :)