Sprawdź, gdzie zrobisz badanie

Nietolerancja pokarmowa na jajka

Testy Euroline-Food mają w swoim składzie osobno opisane składowe jaja kurzego, a mianowicie białko jaja kurzego i żółtko jaja kurzego. Oba produkty znajdują się zarówno w profilu podstawowym (Euroline-Food 108), jak i w profilu rozszerzonych (Euroline-Food 216). Nietolerancja pokarmowa na jajka (jego obie składowe) na wyniku badania ukaże te produkty w wysokich klasach (3 lub 4) i będzie wiązała się z nieprawidłową reakcją organizmu na jajka we wszelkiej postaci, od jaj gotowanych na miękko bądź twardo, jajecznicy, omletu, do wszelkich produktów posiadających w swoim składzie jaja, a więc ciasta i wyroby cukiernicze, polski makaron jajeczny.

Nietolerancja pokarmowa na jajka – objawy

Nietolerancja pokarmowa na jajka może oznaczać nietolerancję tylko na jedną składową jaja. W przypadku nietolerancji jedynie na żółtko jaja można spożywać produkty, które w swoim składzie mają tylko i wyłącznie białko jajka, np. bezy i inne wypieki na bazie białek. Nie warto rezygnować w takim wypadku z całego jajka i z jaj ugotowanych zjeść tylko białko, a w przypadku nieprawidłowej reakcji na białko, czyli w sytuacji odwrotnej, zjeść tylko żółtko. Do przykładów potraw mających w swoim składzie tylko żółtko wymienić można m.in. sos holenderski, a z alkoholu ajerkoniak (którego spożywanie odradzamy w ogóle).

Podsumowując: jeżeli na wyniku badania reakcja na białko lub żółtko jaja kurzego opisana jest jako Bardzo silna reakcja (klasa 4) lub Silna reakcja (klasa 3) należy wyeliminować z diety wszystkie produkty zawierające te składniki. Jeżeli na wyniku nietolerancji reakcja opisana została jako Umiarkowana reakcja wtedy rozważyć można ograniczenie tych produktów. Słaba reakcja lub Brak reakcji oznaczają, że dane składniki diety nie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie.

Zdjęcie dzięki Fabrizio Bucella z portalu Unsplash

Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć więcej o testach na nietolerancje pokarmowe?
Chętnie odpowiem na Twoje pytania.
*Twój numer telefonu nie będzie wykorzystywany w celach marketingowych
Dziękuję za zgłoszenie
i do usłyszenia wkrótce :)