Sprawdź, gdzie zrobisz badanie

Alergia a nietolerancja?

Czy wiesz, że alergia i nietolerancja to nie to samo? Pomożemy Ci zrozumieć na pozór zawiłe tajniki immunologii, czyli dziedziny medycyny, która mówi o naszym układzie odpornościowym i mechanizmach obronnych organizmu. Wyjaśnimy pojęcia nadwrażliwości, alergii, nietolerancji. Pomożemy przypisać Twoje dolegliwości do konkretnych schorzeń, bo właściwa diagnoza to klucz do odzyskania zdrowia. Zadając pytanie: „alergia czy nietolerancja?” niewiele osób potrafi podać różnice między tymi jednostkami chorobowymi.

Wszelkie nieprawidłowe reakcje organizmu na produkty spożywane w codziennej diecie określamy wspólną nazwą nadwrażliwości pokarmowej. Mogą one wynikać m.in. z niepożądanego działania naszego układu odpornościowego, co ogólnie nazywamy alergią. Innym powodem może być brak enzymów, czyli nietolerancja pokarmowa. Najpowszechniej występujące nietolerancje pokarmowe dotyczą braku enzymów trawiących laktozę (cukier mleczny) i/lub fruktozę (cukier owocowy). Innym rodzajem nadwrażliwości jest nietolerancja pokarmowa IgG zależna.

Nietolerancja pokarmowa IgG-zależna

Wyróżniamy 4 typy reakcji alergicznych (od 1 do 4). Typ 3 dotyczy alergii IgG-zależnych i jest związany z wytworzeniem kompleksów immunologicznych. Są to reakcje opóźnione. Zwyczajowo nazywa się je nietolerancjami pokarmowymi lub nietolerancjami pokarmowymi IgG (tzw. nietolerancja pokarmowa IgG-zależna). Z punktu widzenia immunologii jest to błąd, jednak z powodu przyzwyczajeń Pacjentów my także posługujemy się nazwą nietolerancja pokarmowa IgG-zależna.

W klasycznej alergii intuicyjnie wiemy, jaki czynnik nas uczula. Jasną definicję ma więc alergia a nietolerancja to już całkiem inna sprawa. Nietolerancje IgG nie są proste w diagnozie. Jest to spowodowane tym, iż objawy alergii IgG-zależnej pojawiają się w różnym czasie, często dopiero po kilku dniach od spożycia pokarmu. Zmienny jest także czas utrzymywania się objawów nietolerancji pokarmowej IgG – może trwać nawet przez wiele tygodni. Z tego powodu Pacjent nie jest w stanie samodzielnie określić, jakie produkty powodują u niego objawy.

Często też zdarza się, że Pacjenci bardzo lubią produkty, których wynik w teście na alergie IgG-zależne wyszedł pozytywnie. Co więcej: nie wiążą z nimi żadnych przykrych dolegliwości. Tydzień, czasem 2 tygodnie po odstawieniu danego pokarmu zaczynają odczuwać poprawę samopoczucia. Znikają dolegliwości, których wcześniej nie łączyli ze spożywanymi posiłkami, a swój dyskomfort uważali za naturalną kondycję, nie wiedząc, jak właściwie czuje się zdrowy człowiek.

Różnice między alergią a nietolerancją

  Nietolerancja pokarmowa IgG Alergia pokarmowa
Czas wystąpienia objawów W różnym czasie od spożycia pokarmu. Mogą utrzymywać się nawet przez wiele tygodni Natychmiastowa reakcja organizmu na alergen
Rodzaj objawów Z różnych układów ciała: pokarmowy, nerwowy, skóra, stawy Wysypka, łzawienie, katar, duszność, szok anafilaktyczny
diagnostyka Skomplikowana i długotrwała: badanie nietolerancji pokarmowych i dieta rotacyjna Dość prosta: testy skórne i laboratoryjne

 Tab. 1 Alergia a nietolerancja – najważniejsze różnice