
Przyczyny nietolerancji pokarmowych
Nietolerancje pokarmowe to ostatnio temat często poruszany zarówno przez dietetyków, jak i gastroenterologów, a także samych Pacjentów. Na powstanie nietolerancji pokarmowych ma wpływ najprawdopodobniej wiele czynników.
Na pierwszym miejscu warto wymienić współczesny tryb życia. Postęp cywilizacyjny spowodował ogromne zmiany nie tylko w środowisku naturalnym, ale także w naszych organizmach. Z jednej strony jesteśmy ofiarami nadmiernej higieny: sterylny tryb życia pozbawia nasz układ immunologiczny bodźców i rozleniwia go. Z drugiej zaś strony narażamy się na kontakt z nowymi dla naszego organizmu substancjami, np. z metalami ciężkimi, pestycydami, dodatkami do żywności. Nasz układ odpornościowy ich nie rozpoznaje, ponieważ w szybko zmieniającym się świecie nie miał czasu przyzwyczaić się do nowych warunków.
Najprawdopodobniej do wystąpienia nietolerancji pokarmowej przyczynia się przewlekły stan zapalny jelit. Z powodu złych nawyków, chemizacji żywności, spożywania leków, alkoholu i innych używek – przez kilka lat, bez naszej wiedzy, w jelitach toczy się proces zapalny, który powoduje ich zwiększoną przepuszczalność.