Zaznacz stronę

Sprawdź, gdzie zrobisz badanie

Nowość! Diagnostyka nietolerancji pokarmowych IgG-zależnych za pomocą testu EUROLINE-FOOD 54

Jeżeli od dłuższego czasu szukasz przyczyn swoich dolegliwości, warto sprawdzić, czy ich przyczyną nie są nietolerancje pokarmowe IgG-zależne. W ofercie testów EUROLINE-FOOD pojawił się nowy profil, który umożliwia badanie swoistych przeciwciał klasy IgG przeciwko najczęściej spożywanym pokarmom. Profil ogólny EUROLINE-FOOD 54 zawiera 54 produkty najczęściej występujące w polskiej diecie.

Wykaz produktów znajdujących się w pakiecie ogólnym EUROLINE-FOOD 54

W badaniu EUROLINE-FOOD 54 znajdują się alergeny z dwunastu grup produktów spożywczych, co daje pewność dokładnej diagnostyki i pozwala na dobranie odpowiedniej diety eliminacyjno-rotacyjnej. Możesz sprawdzić tolerancję swojego organizmu wobec najczęściej spożywanych warzyw, roślin strączkowych i owoców, takich jak m.in.: pomidory, marchewka, ziemniaki, fasolka szparagowa czy banany i jabłka. Wśród nabiału znajdują się mleko krowie, kozie, ser topiony, kazeina i beta-laktoglobulina. W panelu znajduje się także jajko kurze – oddzielnie żółtko i białko. Pakiet ogólny EUROLINE-FOOD 54 zawiera najczęściej spożywane mięsa i ryby: wieprzowinę, kurczaka i wołowinę oraz łososia, tuńczyka i dorsza. Dużą zaletą profilu jest brak mieszanek produktów, dzięki czemu dowiesz się, jakie konkretne produkty należy wyeliminować z diety. Z kolei wyodrębnienie poszczególnych produktów glutenowych i bezglutenowych, takich jak np.: mąka owsiana, pszenna, żytnia, gryczana, wskaże Ci, które artykuły spożywcze powinieneś wykluczyć z diety, by poczuć się lepiej. W grupie nasion i orzechów znajdują się: migdały, kakao, orzech laskowy, ziemny i włoski. Wykonując badanie, sprawdzisz reakcję swojego organizmu także wobec wybranych ziół i przypraw oraz innych produktów, takich jak np.: miód, drożdże piekarskie i kawa.

Szczegółowy skład testu EUROLINE-FOOD 54 można sprawdzić TUTAJ.

Zalety testu EUROLINE-FOOD 54

Test EUROLINE-FOOD jest badaniem wykonywanym metodą blot w laboratorium przez fachowy personel medyczny, dzięki czemu masz pewność, że otrzymasz wiarygodny wynik. Testy EUROLINE-FOOD posiadają certyfikat CE-IVD, co oznacza, że zgodnie z dyrektywą Parlamentu Europejskiego 98/79/EC są dopuszczone do analizy ludzkiego materiału biologicznego i przeznaczone do diagnostyki laboratoryjnej. Do wykonania badania wystarczy jedna próbka krwi. Badanie można wykonać w dowolnym momencie i nie trzeba być na czczo. Badanie wykrywa we krwi całkowity poziom swoistych przeciwciał w klasie IgG wobec 54 składników spożywczych. Po wykonaniu badania otrzymasz przejrzysty i czytelny wynik, który jest prosty w interpretacji. Wyniki są przedstawione w skali od 0 do 4, gdzie wynik w klasie 0 lub 1 uznajemy za brak nietolerancji wobec danego produktu, w klasie 2 oznacza, że nietolerancja pokarmowa jest prawdopodobna, a klasa 3 i 4 wskazują produkty, które powinniśmy wyeliminować z diety. Wyniki zostały uszeregowane według kategorii pokarmowej lub według siły reakcji organizmu na dany alergen. Sam zdecydujesz, który sposób przedstawienia wyniku jest dla Ciebie bardziej czytelny. Pamiętaj, że wyniki należy interpretować w korelacji z występującymi objawami! W przypadku problemu z analizą wyniku możesz skorzystać z infolinii EUROLINE-FOOD, a nasz dietetyk pomoże rozwiać Twoje wątpliwości.

 

Chcesz wiedzieć więcej o testach na nietolerancje pokarmowe?
Chętnie odpowiem na Twoje pytania.







Mgr Małgorzata Nieżychowska

Dietetyk, Specjalista
ds. Nietolerancji Pokarmowych


}