Sprawdź, gdzie zrobisz badanie

Restrykcje dietetyczne w przebiegu migreny

Szacuje się, że migrena, czyli choroba nerwowo-naczyniowa, dotyczy ok. 18% kobiet i 6% mężczyzn. Na podstawie indywidualnej historii klinicznej pacjenta dobierany jest odpowiedni schemat leczenia farmakologicznego. Podejrzewa się, że u niektórych pacjentów w mechanizmie powstawania bólu głowy biorą udział swoiste dla alergenu pokarmowego przeciwciała IgG.

Epizodyczne napady bólu głowy

Napady bólu głowy w przebiegu migreny są zazwyczaj jednostronne, silne i pulsujące. Często towarzyszą im nudności, wymioty, nadwrażliwość na światło i dźwięk. Ból głowy zazwyczaj trwa od 4 do 72 godzin. Wielu chorych na migrenę nadużywa tabletek przeciwbólowych, podczas gdy wprowadzenie odpowiedniej diety eliminacyjnej może z powodzeniem zmniejszyć dolegliwości. Ważne są również inne dobre nawyki, takie jak regularny wypoczynek czy aktywność fizyczna.

Dieta w migrenie

Markerem do identyfikacji pożywienia, które szkodzi, mogą okazać się przeciwciała IgG skierowane przeciwko antygenom pochodzącym z żywności. Liczne badania wskazują, że dieta eliminacyjna może skutecznie powstrzymywać napady migrenowe bez konieczności stosowania terapii farmakologicznej. W jednym z badań przeprowadzono randomizowaną, podwójnie ślepą próbę krzyżową na 30 pacjentach ze zdiagnozowaną migreną bez aury. Pacjentom zbadano poziom przeciwciał IgG skierowanych przeciwko 266 antygenom pokarmowym po sześciotygodniowym okresie wstępnym. Uczestnicy badania losowo zostali podzieleni na dwie grupy i stosowali sześciotygodniowy plan dietetyczny – prowokacyjny lub eliminacyjny. Następnie po dwóch tygodniach bez diety zmieniali ją na odwrotną, niż stosowali poprzednio. Na podstawie liczby dni z bólem głowy i atakami migreny oceniano wpływ składników pożywienia na dolegliwości. W porównaniu ze stanem początkowym nastąpił spadek liczby dni z bólem głowy podczas stosowania diety eliminacyjnej.

Restrykcje dietetyczne oparte na ocenie poziomu przeciwciał IgG mogą stanowić dobrą strategię, pomocną w redukcji ataków migreny. Jednak z powodu stosunkowo małej liczby osób biorących udział w przeprowadzonych badaniach zaleca się ostrożność przy wprowadzaniu zmian w codziennym jadłospisie. Ponadto na podstawie wywiadów z pacjentami stwierdzono, że takie pokarmy jak ser, czekolada i wino mogą powodować częstsze ataki migrenowe. Bóle głowy może nasilać także dieta bogata w tłuszcze oraz niektóre dodatki do żywności, takie jak aspartam. Pożywienie nie jest bezpośrednią przyczyną migren, ale może wywoływać lub nasilać ataki migrenowe.

 

Źródła:

1. Herenandez C. et al., Food allergy mediated by IgG antibodies associated with migraine in adults. Revista Alergia Mexico 2007; 54(5): 162–168.

2. Migrena – choroba zbyt rzadko rozpoznawana i niedostatecznie leczona. Kryteria diagnostyczne, leczenie, wskazania do konsultacji, on-line:https://www.mp.pl/medycynarodzinna/artykuly/133310,migrena-kryteria-diagnostyczne-leczenie-wskazania-do-konsultacji, [dostęp: 15.11.2018].

3. Alpay K. et al., Diet restriction in migraine, based on IgG against foods: A clinical double-blind, randomised, cross-over trial. Cephalalgia 2010; 30(7): 829–837.

Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć więcej o testach na nietolerancje pokarmowe?
Chętnie odpowiem na Twoje pytania.
*Twój numer telefonu nie będzie wykorzystywany w celach marketingowych
Dziękuję za zgłoszenie
i do usłyszenia wkrótce :)