Sprawdź, gdzie zrobisz badanie

Jak działa test nietolerancji pokarmowych?

Żeby zrozumieć, jak działa test na nietolerancje pokarmowe, musimy wrócić do medycznych podstaw i tego, w jaki sposób powstają specyficzne przeciwciała. Skutkiem przenikania nierozłożonych składowych pokarmu przez jelito jest obrona organizmu przed ciałami obcymi, czyli wytworzenie przeciwciał z klasy IgG. Im większa przepuszczalność jelita oraz im większa ilość spożywanego pokarmu, na który nasz organizm reaguje alergicznie, tym więcej zostanie wytworzonych przeciwciał z klasy IgG i tym więcej utworzy się kompleksów immunologicznych. Badając ogólne stężenie przeciwciał klasy IgG w organizmie, dowiemy się, czy toczy się w nim jakiś stan zapalny, ale nie będziemy wiedzieli, co powoduje wystąpienie objawów.

Test na nietolerancje pokarmowe EUROLINE-FOOD rozpoznaje przeciwciała specyficzne. Co to znaczy? Potrafi on określić, z jakim konkretnie produktem spożywczym zareagowało przeciwciało i jak silna była to reakcja. Testy nietolerancji pokarmowej opierają się na technice zwanej Line-Blot, która polega na wykrywaniu przeciwciał dzięki antygenom osadzonym na pasku. W przypadku pozytywnej reakcji następuje wybarwienie prążka odpowiadającego danemu alergenowi, co świadczy o obecności specyficznych przeciwciał IgG. Intensywność wybarwienia jest następnie oceniana przez specjalny program komputerowy. Taka metoda umożliwia detekcję wielu różnych przeciwciał jednocześnie. Warto zauważyć, że badamy aż 216 różnych produktów. Tylko najnowocześniejsze laboratoria są w stanie zmierzyć się z tyloma parametrami w jednym czasie.

Test posiada wszelkie wymagane certyfikaty CE IVD – zgodnie z dyrektywą Parlamentu Europejskiego 98/79/EC. Dodatkowo fakt, iż badanie wykonane zostanie w laboratorium diagnostycznym na terenie Polski, daje Ci pewność, że otrzymasz wiarygodny wynik, za którym stoją jakość i rzetelność.