Co jeszcze chciałbyś wiedzieć na temat
nietolerancji pokarmowych IgG-zależnych?
Zaproponuj swój temat
Dziękujemy za Twoją propozycję!
Dołącz do nas i bądź zawsze na bieżąco
Zaznacz stronę

Sprawdź, gdzie zrobisz badanie

Orzechy włoskie – właściwości

Orzechy włoskie są wysokokaloryczne i zawierają dużo tłuszczu. Czy to oznacza, że powinniśmy się ich wystrzegać? Wręcz przeciwnie! Orzechy mają wiele właściwości zdrowotnych i odżywczych, z których często nie zdajemy sobie sprawy. Czym więc wyróżniają się spośród innych produktów spożywczych?

Jedną z głównych zalet orzechów włoskich jest wysoka zawartość pełnowartościowego białka i kwasów omega-3. Oznacza to, że mogą z powodzeniem zastąpić ryby lub mięso, nie powodując osłabienia organizmu. Bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych pomaga również zwalczać zbyt wysoki poziom cholesterolu całkowitego i LDL oraz działa przeciwzakrzepowo, zapobiegając chorobom serca i układu krwionośnego. Spożywanie orzechów pozytywnie wpływa na kondycję zdrowotną i funkcjonowanie mózgu. Wielonienasycone kwasy omega-3 wspomagają zmniejszanie stresu oksydacyjnego w mózgu, usprawniając przekazywanie sygnałów nerwowych i tworzenie nowych neuronów, a więc mają wpływ na polepszenie pamięci. W 100 g orzechów mieści się aż 654 kalorii, lecz są to głównie zdrowe, wielonienasycone formy tłuszczy. Orzechy włoskie są źródłem dużej ilości błonnika i mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bez szkody dla naszej kondycji długo po ich spożyciu pozostajemy syci.

Wysoka zawartość antyoksydantów działa antynowotworowo, zwalczając szkodliwe wolne rodniki. Polifenole sprawiają, że nasz organizm wolniej się starzeje, a więc dłużej cieszymy się zdrowiem i piękną cerą. Jednym z nich kwas elagowy, który wyjątkowo silnie wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Duża ilość kwasu foliowego, witaminy E, B6, a także manganu sprawia, że orzechy mają wszechstronne działanie dobroczynne na zdrowie i rozwój człowieka. Miedź w nich zawarta wpływa na zwiększenie gęstości mineralnej kośćca, zapobiegając rozwojowi osteoporozy.

Co ciekawe, orzechy włoskie mogą działać jak afrodyzjak i wpływają na polepszenie jakości nasienia u mężczyzn. Warto jednak pamiętać, że produkt ten charakteryzuje się wysokim poziomem szczawianów, dlatego też spożywanie go nie jest zalecane osobom borykającym się z problemem kamieni nerkowych.

Owoce pojawiają się na drzewach orzecha włoskiego od września, wtedy rozpoczyna się więc sezon na świeże orzechy. Należy pamiętać, aby wyjmować je z łupinek tuż przed zjedzeniem i nie kupować łuskanych, ponieważ wysoka zawartość tłuszczy sprawia, że szybko jełczeją. Warto chrupać świeżo łuskane orzechy i korzystać z ich prozdrowotnego działania!

 

Źródła:

https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-walnuts

https://www.organicfacts.net/health-benefits/seed-and-nut/health-benefits-of-walnuts.html

 

Zdjęcie:

https://pixabay.com/pl/orzech-orzech-w%C5%82oski-orzechy-owoce-2975234/

Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć więcej o testach na nietolerancje pokarmowe?
Chętnie odpowiem na Twoje pytania.
*Twój numer telefonu nie będzie wykorzystywany w celach marketingowych
Dziękuję za zgłoszenie
i do usłyszenia wkrótce :)