Sprawdź, gdzie zrobisz badanie

plasterki pora

Por – właściwości

W naszej historii za znawczynię i miłośniczkę warzyw uważa się królową Bonę. Po przeprowadzce do kraju swego męża Zygmunta Starego słynna Włoszka nie potrafiła zaakceptować braku ulubionych warzyw w kuchni, sprowadziła więc z ojczyzny wielu wyśmienitych kucharzy i wzbogacające smak składniki. Stąd wywodzi się nazwa włoszczyzny. Por, na równi z kapustą czy selerem trafia do naszych zup i innych potraw, nadając im wyjątkowy smak i aromat. Ze względu na wysoką zawartość różnorodnych związków i minerałów por znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w medycynie. Co ciekawe, por jest symbolem narodowym Walii. Podczas meczów rugby kibice wymachują tymi zielono-białymi warzywami, zagrzewając do boju swoją drużynę! Jakie są właściwości pora?

Wraz z czosnkiem i cebulą por należy do rodziny warzyw czosnkowatych, zawierających dużą ilość związków siarki. Jest to roślina dwuletnia – cebula oraz liście wytwarzane są w pierwszym roku uprawy, natomiast w kolejnym powstaje długi pęd zakończony niejadalnym kwiatostanem. To warzywo ma wiele prozdrowotnych właściwości. Pokrojenie pora w plasterki pozwala na przekształcanie się zawartych w nim antyoksydantów w allicynę, która działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo oraz przeciwgrzybiczo. Odpowiada ona również za obniżenie aktywności szkodliwych enzymów wątrobowych. Jeden por pokrywa 52% dziennego zapotrzebowania na witaminę K i ok. 30% zapotrzebowania na witaminę A. Ponadto jest źródłem kwasu foliowego, ważnego dla rozwoju układu nerwowego u płodu. Por jest także bogaty w witaminy z grupy B, odpowiedzialne za utrzymanie prawidłowego funkcjonowania układu krążenia. Zapobiega więc skrzepom krwi, chorobom serca oraz udarom. Warto wiedzieć, że por zawiera bardzo dużo żelaza – nawet więcej niż buraki czy botwinka, które zwykle są kojarzone z tym minerałem. Jest zatem niezbędny w diecie osób cierpiących na anemię oraz niedobory żelaza. Oprócz tego por to źródło takich minerałów jak wapń, magnez, fosfor czy sód. Jest to warzywo niskokaloryczne, 100 g pora to tylko 61 kalorii i ok. 1,60 g tłuszczu.

Por znajduje zastosowanie w leczeniu bólów reumatycznych. Pod jego wpływem dochodzi do rozszerzenia naczyń krwionośnych, zwiększenia ukrwienia i w efekcie złagodzenia bólu. Przetartą białą część pora umieszcza się w gazie i przykłada bezpośrednio w miejscu bólu. Okłady z pora pomagają również w przypadku swędzących śladów po ukąszeniach owadów. Właściwości pora wykorzystuje się także w  medycynie jako syrop z pora, który działa wykrztuśnie, a to dzięki stymulacji wytwarzania śluzu w drogach oddechowych. Związki siarki zawarte w porze mają właściwości antyseptyczne, zapobiegają więc rozwojom infekcji. Por działa również moczopędnie i oczyszczająco, a ponadto nawilża struny głosowe, co może być przydatne w przypadku chrypki. Warzywo to wspomaga organizm w wydalaniu zbędnych substancji przyjmowanych z lekami oraz w usuwaniu metabolitów alkoholu.

Podczas zakupów kierujmy się jak najintensywniejszą barwą pora. Powinien być chrupki i twardy, w miarę możliwości bez żółtych lub brązowych plamek. Intensywność barwy świadczy o zawartości olejków eterycznych, a co za tym idzie – ostrości smaku. Jasna część odpowiada za łagodny smak, natomiast zielona – za ostry. Pory powinny być przechowywane w lodówce, nieumyte, zamknięte w plastikowej torebce. Tak przygotowane zachowają świeżość od jednego do dwóch tygodni.

Pory można spożywać zarówno surowe, jak i gotowane czy lekko przysmażone. W smaku są łagodniejsze od cebuli i czosnku, dlatego warto dodawać je do zup, sałatek i sosów, by nadać im wyrazistość i, ze względu na właściwości pora, zdrowszy charakter.

 

Źródła:

  1. http://foodfacts.mercola.com/leeks.html.
  2. https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/02/08/leeks-benefits.aspx.

 

 

Zdjęcia:

https://www.foodiesfeed.com/free-food-photo/fresh-cut-leek-2/

Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć więcej o testach na nietolerancje pokarmowe?
Chętnie odpowiem na Twoje pytania.
*Twój numer telefonu nie będzie wykorzystywany w celach marketingowych
Dziękuję za zgłoszenie
i do usłyszenia wkrótce :)