Sprawdź, gdzie zrobisz badanie

Zamienniki glutenu – czym zastąpić gluten w diecie

Dieta bezglutenowa zyskała w ostatnim czasie duży rozgłos. Wiele osób sięga po produkty bezglutenowe ze względu na wskazania zdrowotne. Eliminacja glutenu z diety jest  bezwzględnie konieczna w przebiegu celiakii, nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten, alergii na pszenicę czy nietolerancji pokarmowej IgG-zależnej. Niektórzy ulegają modzie i decydują się na taką dietę bez wskazań medycznych.

Gdzie kryje się gluten

Osoby, które przechodzą na dietę bezglutenową, muszą przede wszystkim wiedzieć, z których produktów powinny zrezygnować. Należy pamiętać, że gluten dodawany jest do wielu artykułów spożywczych i może się kryć pod takimi nazwami jak seitan, semolina, skrobia modyfikowana, skrobia pszenna, skrobia żytnia, słód i hydrolizowane białka roślinne.  Możemy znaleźć go m.in. w gotowych wędlinach, wyrobach garmażeryjnych, pasztetach, chipsach i płatkach kukurydzianych. Bardzo ważne jest, aby wyrobić sobie nawyk czytania etykiet, by móc świadomie wybrać właściwy produkt.

Czym zastąpić pieczywo

Alternatywę dla tradycyjnego pieczywa stanowi pieczywo bezglutenowe, które jest opatrzone znakiem Przekreślonego Kłosa. Można również zdecydować się na samodzielny wypiek chleba, korzystając z bezglutenowych mąk, kasz i gotowych bezglutenowych mieszanek do przygotowania pieczywa. W sklepach znajduje się wiele rodzajów mąk bezglutenowych, ale tylko niektóre z nich są odpowiednie do pieczenia chleba i ciast. Wyróżnia się następujące rodzaje mąk bezglutenowych:

  • mąki bazowe – gryczana, ryżowa, jaglana, owsiana – odpowiednie do wypieków, miałkie, mają neutralny smak (za wyjątkiem mąki gryczanej)
  • mąki sklejające – kukurydziane, ziemniaczane, z tapioki – ze względu na dużą zawartość skrobi podczas gotowania zamieniają się w kisiel, więc wypieki mogą wyjść ciężkie i zakalcowate
  • mąki ze strączków – sojowa, z cieciorki – ze względu na to, że są ciężkie i tłuste, wymagają mieszania z innymi mąkami bazowymi; mąka sojowa ma charakterystyczny zapach
  • mąki z orzechów (kokosowa, z orzechów laskowych) oraz mąka kasztanowa i migdałowa– ze względu na to, że są ciężkie i tłuste, wymagają mieszania z mąkami bazowymi; są odpowiednie do wypieków i naleśników.

Czym zastąpić popularne dania z glutenem

Słodycze można zastąpić suszonymi owocami oraz batonami na bazie suszonych owoców i orzechów albo gorzką czekoladą, a płatki śniadaniowe z mąki pszennej płatkami kukurydzianymi bez słodu, płatkami ryżowymi lub z komosy ryżowej. Można również zrobić domowe musli lub granolę z ulubionych ziaren i orzechów. Kaszę jęczmienną, bulgur, kuskus i mannę należy zastąpić kaszami naturalnie bezglutenowymi: jaglaną, gryczaną, kukurydzianą, komosą ryżową lub ziarnem amarantusa.

Dieta eliminacyjna oparta na wynikach testu na nietolerancje pokarmowe IgG-zależne często zmusza do rezygnacji z ulubionych produktów. W przypadku konieczności wykluczenia produktów z glutenem warto na początku zaopatrzyć się w podręczną listę produktów zakazanych oraz znać nazwy, pod którymi kryje się gluten. Należy pamiętać o tym, że każda dieta powinna być różnorodna, i zamiennie używać bezglutenowych mąk do wypieków. Kupując gotowe produkty bezglutenowe, wybierajmy artykuły bez dużej liczby dodatków do żywności. Osoby na diecie bezglutenowej powinny szukać produktów ze znakiem Przekreślonego Kłosa i zawsze czytać etykiety.

 

Źródła:

  1. Gałęcka M., Dieta w chorobach autoimmunologicznych, Warszawa 2017, s. 127–130, 142–144.
  2. Dieta eliminacyjna- produkty, które warto mieć w domu, on-line: http://www.dietaeliminacyjna.pl/dieta-eliminacyjna-jakie-produkty-warto-miec-w-domu/, [dostęp: 29.10.2018].

 

Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć więcej o testach na nietolerancje pokarmowe?
Chętnie odpowiem na Twoje pytania.
*Twój numer telefonu nie będzie wykorzystywany w celach marketingowych
Dziękuję za zgłoszenie
i do usłyszenia wkrótce :)