Zaznacz stronę

Sprawdź, gdzie zrobisz badanie

Złote mleko jako wsparcie układu odpornościowego

W kontekście walki z infekcjami i przeziębieniami często wymieniane jest złote mleko. Podaje się, że słynne golden milk działa wzmacniająco, przeciwzapalnie i antynowotworowo, poprawia nastrój oraz wspiera układ odpornościowy i trawienny. Z dodatkiem imbiru ma także działanie rozgrzewające. Czym jest złote mleko? Jakie właściwości posiada będąca jego składnikiem kurkuma?

Napój wzmacniający odporność

Złote mleko jest napojem przygotowywanym na bazie mleka z dodatkiem kurkumy. W zależności od przepisu smak golden milk można wzbogacić poprzez dodatnie innej ulubionej przyprawy. W różnych źródłach zawarte są informacje, że regularne picie mikstury wzmacnia układ odpornościowy, ma działanie przeciwbakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybicze, przyspiesza przemianę materii, pozytywnie wpływa na naczynia krwionośne, korzystnie oddziałuje na stan skóry i przyspiesza gojenie się ran. Niektórzy wskazują na działanie uspokajające oraz łagodzące ból, np. menstruacyjny. Część z tych właściwości znajduje potwierdzenie w badaniach naukowych, zawsze jednak należy z rozwagą podchodzić do doniesień o cudownych miksturach, które działają na prawie wszystkie dolegliwości. Osoby z chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca czy nadciśnienie tętnicze, powinny korzystać z porad lekarza specjalisty i stosować się do jego zaleceń. Złote mleko można spożywać jedynie jako dodatek do zaleconej terapii, o ile lekarz nie widzi przeciwwskazań, np. z powodu możliwych interakcji z przyjmowanymi lekarstwami. Pozostali mogą rozważyć wprowadzenie napoju do diety jako pomoc we wzmocnieniu naturalnej odporności organizmu.

Kurkuma i jej działanie

Kurkuma zawiera kurkuminę i to właśnie ten składnik ma prozdrowotne działanie. Z uwagi na właściwości barwiące kurkumina była powszechnie używana w przemyśle tekstylnym i spożywczym jako żółty barwnik. Obecnie prowadzone są badania, które potwierdzają jej działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. Zwraca się uwagę zwłaszcza na właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Ponadto spożycie kurkumy może wpływać na regulację poziomu cholesterolu i pomagać w detoksykacji organizmu. Wskazuje się na jej dobroczynny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.

Niezbędne składniki do przygotowania złotego mleka

  • Szklanka mleka (pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego), 1 łyżeczka pasty z kurkumy (ok. 3 łyżki dobrej jakości kurkumy w proszku, najlepiej ekologicznej, i pół szklanki wody), 1 łyżeczka tłuszczu (najlepiej masło klarowane lub olej migdałowy, nie należy stosować oleju koksowego, który ma działanie wychładzające)
  • możliwe dodatki wzbogacające smak:
    • miód (najlepiej sięgnąć po miód jasny – lipowy, akacjowy czy spadziowy). Należy pamiętać, że miód dodaje się do letniego napoju, ponieważ wysoka temperatura dezaktywuje działanie składników odżywczych
    • imbir – właściwości rozgrzewające
    • cynamon – działanie antyseptyczne
    • goździki – wsparcie w łagodzeniu dolegliwości bólowych
    • kardamon – pomoc w regulacji trawienia
    • czarny pieprz – wzmocnienie działania kurkumy
    • chili – działanie przeciwnowotworowe.

Sposób przygotowania złotego mleka

  1. Aby przygotować pastę z kurkumy, dodaje się zmieloną kurkumę do wrzącej wody. Całość należy gotować, cały czas mieszając, na wolnym ogniu aż do zgęstnienia pasty. Czas gotowania powinien wynieść przynajmniej 7 minut. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, można dolać wody, a jeśli jest zbyt płynna, należy dodać kurkumy. Gotową pastę można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym szklanym naczyniu do 21 dni.
  2. Łyżeczkę pasty należy dodać do szklanki gorącego mleka z dodatkiem tłuszczu.
  3. Tak przygotowane złote mleko można po przestygnięciu wzbogacić miodem oraz innymi składnikami.

 

W zależności od dodanych składników złote mleko może okazać się cennym źródłem antyoksydantów oraz niektórych witamin i składników mineralnych. Napój swoje właściwości zawdzięcza obecności kurkuminy, jednak jej zawartość w kurkumie wynosi zaledwie 2–5%, a biodostępność i przyswajalność nie jest duża. Za bezpieczną dzienną dawkę kurkuminy uważa się 8 g, ale do tej pory nie ustalono efektywnej biologicznie dawki zalecanej do spożycia. Złote mleko możemy stosować dla poprawy odporności, ale nie jako lekarstwo na wszystkie dolegliwości.

Źródła:

  1. Przepisy na złote mleko z kurkumą, [on-line:] https://beszamel.se.pl/napoje/zlote-mleko-co-to-jest-i-jak-zrobic-zlote-mleko-i-paste-z-kurkumy-wideo,19029/, https://agnieszkamaciag.pl/zlote-mleko-i-fenomenalna-pasta-z-kurkumy/ [dostęp: 18.03.2020]
  2. Wnęk D., Kurkumina i jej prozdrowotne działanie, [on-line:] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/116408,kurkumina-i-jej-prozdrowotne-dzialanie [dostęp: 18.03.2020].
  3. Złote mleko – kurkuma z mlekiem w medycynie ajurwedyjskiej, [on-line:] https://kcalmar.com/blog/2017/03/09/zlote-mleko-kurkuma-z-mlekiem-w-medycynie-ajurwedyjskiej/ [dostęp: 18.03.2020].

 

 

 

Chcesz wiedzieć więcej o testach na nietolerancje pokarmowe?
Chętnie odpowiem na Twoje pytania.







Mgr Małgorzata Nieżychowska

Dietetyk, Specjalista
ds. Nietolerancji Pokarmowych


}